Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 26 okt 2018

Real Talk: 28 en ontdekken dat je borstkanker hebt – en dan?

Ze was 28 jaar toen de dokter haar vertelde dat ze borstkanker had. In het kader van Oktober Borstkankermaand doet Marlien nu haar verhaal op NSMBL.

Goed, daar zit je dan. Of eigenlijk; daar lig je dan. Want een minuut na de woorden ‘je hebt borstkanker’, moest ik toch even gestrekt.
‘Praat maar door hoor, maar ik blijf even op die onderzoekstafel liggen want ik voel me even niet zo lekker.’ Ik werd gelukkig niet gek aangekeken.
‘Je krijgt een PET-scan om te kijken of de kanker is uitgezaaid en nog de benodigde aanvullende onderzoeken, en daarna kunnen we pas het behandelplan bepalen’, aldus de arts. Mijn agenda werd de komende tijd bepaald door het ziekenhuis was het oordeel. Prima, dacht ik. Dat houdt me van de straat, zullen we maar zeggen.

Terwijl ze verder vertelde over alles waar we rekening mee moesten houden, kwam de vraag die ik even totaal niet zag aankomen.
‘Oh ja, hebben jullie een kinderwens?’ Steef en ik keken elkaar aan en antwoordden beiden ‘Ja, hoezo?’. Nou, de chemo kon me eventueel onvruchtbaar maken, dus er moest dan ook direct een IVF-traject in gang worden gezet. Hoorden we later meer over.

Mijn moeder schreeuwde direct ‘sorry’

We zaten in de auto naar huis na dit gesprek, en mijn ouders waren onderweg naar ons huis. We hadden namelijk afgesproken dat we de uitslag, positief of negatief, thuis zouden delen. Geen telefoontjes, maar de mogelijkheid om te knuffelen of te proosten. Nou dat zal een behoorlijke knuffel worden, en laten we dan ook maar proosten. Kanker heb je toch al, wat kan dat glas wijn dan voor kwaad.
Je ouders vertellen dat je kanker hebt, is serieus niet oké. Het is onnatuurlijk, onmenselijk en je weet dat dit nieuws ze uit elkaar scheurt van verdriet, terwijl je zelf de oorzaak bent en er NIETS aan kunt doen. Mijn moeder schreeuwde direct ‘sorry’. Die lieve gek dacht dat zij er voor had gezorgd dat ik ook borstkanker had. Gelukkig kon ik haar daar snel van af brengen.

De avond van de diagnose, met de proost ;-)

M’n zusje was op vakantie met haar vriend. En hoe graag ik ook wilde wachten totdat ze thuiskwam, m’n ouders vonden toch dat ik moest bellen. Serieus het moeilijkste telefoongesprek dat ik ooit heb gevoerd. Ook zeker NIET oké. En wat ook knap vervelend is, op zo’n moment heb je nog heel weinig antwoorden. Je weet niet wat de prognose is, je behandelplan, of je een kale kop krijgt en je weet zelfs niet of je tiet er eventueel snel af moet.

Kak man. Ik wil helemaal niet kaal worden

Maar als dat moment komt dat je alles te weten komt, dan heb je wel even een doosje positieve energie nodig kan ik je vertellen. Want van zoiets lusten de honden geen brood. 27 weken lang chemotherapie, en daarna een operatie. Het hangt ervan af of de chemotherapie aanslaat, of we borstsparend kunnen opereren met bestralingen, of dat we moeten kiezen voor een amputatie.
Maar wel met het vriendelijke verzoek of je daar nog even niet aan wilt denken. First things first. Eerst die chemo. Maar m’n haar dan? Gaat dat uitvallen? Of kan ik een coldcap op? Dat is zo’n vriespet die je haarzakjes bevriest zodat je geen tot weinig haar zal verliezen. Zal wel behoorlijk vervelend zijn, maar desnoods drink ik als verdoving wel een fles wodka leeg. Heb je in ieder geval je haar nog. Helaas. Bij deze kuur was de dosis zo hoog dat de coldcap geen effect zou hebben. Ik zou hoe dan ook m’n haar verliezen.

17 Augustus 2016 – De dag van de tondeuse en 2 chemo’s later. Normaliter begint 17-21 dagen na de 1e chemokuur je haar uit te vallen. Dit was dag 15 en ik kon geen borstel meer door m’n haar halen zonder dat er hele dikke blonde plukken haar meekwamen en er gaten vielen op m’n hoofdhuid. Je weet dat het moment gaat komen, maar de eerste keer die pluk lang haar in m’n handen was echt zwaar kut. Het was allemaal geen nachtmerrie, dit was voor ‘t echie. Er was geen ontkomen meer aan, dus ‘t moest eraf. Ik belde naar Bussum en kon dezelfde middag nog terecht. Steef en m’n lieve zusje waren mee, mama kon het niet aan. Je eigen haar uit hebben zien vallen, en dan het haar van je dochter. Ik kan ‘t me zo goed voorstellen. Ik wist zelf al niet hoe ik zou reageren. Zou ik gaan ontroostbaar gaan zitten huilen? Of 1 dikke krokodillentraan en over? Oké, daar gingen we, er werden 2 staartjes gemaakt en afgeknipt, zodat ik m’n haar kon bewaren. En toen ging de tondeuse aan. WAT een kutgeluid. Mmmoooppppppppppppp ging het zo over m’n hoofdhuid. Dag blonde lokken, tot over een paar jaar. Na de laatste tondeuse baan realiseerde ik me; KUT dat is koud hé zonder haar! M’n reactie? Gelukkig 0 tranen en een schuine grap. Dit had ik ook weer gehad!! Er viel zo’n last van m’n schouder. Met opgegeven hoofd, nieuw haar en lichtelijk onwennig liep ik naar buiten, alle klappen zijn gevallen. The only way is up!!!! Het was ook niet de kanker die ervoor zorgde dat ik nu kaal was, maar het medicijn wat me beter zou maken. Een schrale troost toch? ?#ikhebdagensugarleehoopergeluisterd #dewandelclub #mooikaalisnietlelijk

1,389 Likes, 79 Comments – Marlien Bakker (@marlien.bakker) on Instagram: “17 Augustus 2016 – De dag van de tondeuse en 2 chemo’s later. Normaliter begint 17-21 dagen na de…”

Kak man. Ik wil helemaal niet kaal worden, dacht ik. Hoe zal ik eruit zien met een kale kop? Ik heb die avond nog de ‘baldifier’-app gedownload om te kijken hoe ik eruit zou zien. Tsja, geef me eens ongelijk. Op het moment dat ik m’n blonde manen in m’n handen, in m’n borstel en handdoek vond, besloot ik het door de salon eraf te laten scheren. En wat ik toen in de spiegel zag, was heel wat anders dan in de baldifier-app. Op zoiets kan je je niet helemaal voorbereiden.

En toen, moest je je haar eraf scheren…. Sugar Lee Hooper meets G.I. Jane #12hoppatee #altijdblijvenlachen #kanker #stommechemo #duurtnog3jaarvoordathetweerzolangis

510 Likes, 113 Comments – Marlien Bakker (@marlien.bakker) on Instagram: “En toen, moest je je haar eraf scheren…. Sugar Lee Hooper meets G.I. Jane #12hoppatee…”

‘Goh, da’s koud joh,’ riep ik met m’n kale kop tegen Saskia, de dame die zojuist met de tondeuse in de weer was geweest. Gelukkig kwam ze een aantal minuten later met m’n blonde haarwerk op de proppen en was dat probleem ook weer opgelost.

Op 17 augustus 2016, 15 dagen na de 1e chemo kon ik geen borstel meer door m’n haar halen zonder dat ik enorme plukken uit m’n hoofd trok, met gemak welteverstaan. Best kut. En je weet dat het gaat komen. Dus, ik besloot dat het er toen maar af moest. Maaarr ik wilde wel wachten op de bevestiging dat het werkelijk uit ging vallen. Nou, die had ik, dus hoppatee weg ermee. Hier, 2 uur na het tondeuse tafereel, in de auto met stoppels en een spiksplinternieuw haarwerk. Maargoed, waar dit om draait… ik wist niet zo goed wat ik met ‘r moest. Ik durf d’r ook niet weg te gooien, straks heb ik ‘r nog nodig. Maar, nu hoop ik dat lieve @floormaaike haar past, zodat deze kleine strijder tijdelijk kan flaneren met m’n blonde toupet nadat ze wéér haar haar verloor ❤️ #stommekutkanker

1,032 Likes, 44 Comments – Marlien Bakker (@marlien.bakker) on Instagram: “Op 17 augustus 2016, 15 dagen na de 1e chemo kon ik geen borstel meer door m’n haar halen zonder…”

Ik liep de salon uit en dacht, oké, de diagnose en alle shit eromheen is geweest. Ik heb m’n haar al verloren, het moeilijkste is geweest dus the only way is up.

In 2017 was borstkanker de meestvoorkomende kankersoort; in dat jaar werd er bij 17.423 vrouwen borstkanker vastgesteld. 20% van de borstkankerpatiënten is jonger dan vijftig jaar. Het krijgen van borstkanker klinkt voor veel vrouwen als een ver-van-mijn-bedshow, maar helaas wijst de praktijk dus uit dat niets minder waar is. Juist onder jonge vrouwen is awareness rondom borstkanker daarom zo belangrijk. Je krijgt immers maar een paar. Wees er zuinig op. Meer informatie over hoe je zelf je borsten kunt checken op borstkanker? Dat vind je hier.

Verder deelt ze haar verhaal ook met haar volgers op haar Instagramaccount: marlien.bakker.

Deel 1 van Marliens verhaal lees je hier:

Real Talk: Marlien ontdekte op haar 28ste dat ze borstkanker had

Reageer op artikel:
Real Talk: 28 en ontdekken dat je borstkanker hebt – en dan?
Sluiten