Josca
Josca Food 6 jan 2018

15 recepten om je overrijpe bananen tóch nog te kunnen gebruiken

Niet iedereen is zo’n fan van de zoete smaak van overrijpe bananen, laat staan het feit dat ze zachter zijn dan normaal. Toch kun je ze nog prima gebruiken in allerlei verschillende recepten.

Rijpe en overrijpe bananen zijn zoeter dan de wat lichtere of groenere variant. Je kunt ze daarom prima gebruiken om je smoothies een stuk zoeter te maken, of in recepten voor bijvoorbeeld bananenbrood. In de onderstaande recepten kun je prima je overrijpe bananen kwijt. Hou je juist van rijpe bananen? Hier lees je hoe je ze sneller rijp maakt.

1. Bananenpudding tiramisu.

Als dit er niet uitziet als een stukje hemel in een schaal, dan weten wij het ook niet meer.

2. Bacon-bananenkoekjes.

Ooit gedacht dat dit een lekkere combinatie kon zijn? Wij ook niet. Maar we moeten toegeven dat het er erg goed uitziet.

3. Veganistische bananenmelk.

Als je overrijpe bananen kunt gebruiken in smoothies, dan ook wel in ‘melk’. Je hebt er in principe alleen water en banaan voor nodig, maar het lekkerst is natuurlijk om er ook ingrediënten aan toe te voegen als kaneel, nootjes of havermout.

4. Bananencake met passiefruit-icing

Zoet, zoet, zoet, maar ons hoor je niet klagen! Overrijpe bananen weg en jij je buikje vol: een prima deal.

5. Bananenijs.

Eén ingrediënt heb je hiervoor nodig: je overrijpe bananen. Het enige wat je hoeft te doen is de plakjes rijpe banaan invriezen en deze vervolgens fijnmalen in een blender of met de staafmixer. Geweldig, toch?

6. Bananencupcakes met mascarpone-cream cheese frosting.

Cupcakes, yess! Ter garnering kun je zelfs ook iets simpels als hagelslag gebruiken of de peanut butter chips die hier gebruikt zijn.

7. Bananenwafels.

Is dit het perfecte ontbijt? Wij geloven van wel. En het leuke is dat er niet zoveel suiker toegevoegd hoeft te worden, omdat de bananen de wafels al lekker zoet maken.

8. Nutella-bananencrèpes.

Voor de ultieme crèpe-ervaring kun je er natuurlijk ook nog een bolletje vanille-ijs aan toevoegen. Niet verder vertellen, hoor.

9. Gebakken banaan.

Overrijpe bananen kun je ook prima gebruiken om te bakken. Kies voor deze gezonde versie met honing en kaneel.

10. Bananenmuffins met blauwe bessen.

Genoeg gezonde ingrediënten in deze muffins, waaronder banaan, blauwe bessen en appel. De Griekse yoghurt erin geeft de muffins een zachte, smeuïge textuur.

11. Bananen marble cake met Nutella.

Eenmaal gebakken en gesneden hebben ze verdomd veel weg van brownies. Maar dan met banaan. En Nutella. We like.

12. Chocolade-roomtaart met banaan.

Can’t go wrong with this one! Een klassiek dessert, maar je kunt dit natuurlijk ook stiekem als tussendoortje nemen.

13. Bananen-meringue dessert.

Een perfect zoet toetje met banaan, met meringue die nét dat beetje extra geeft aan het geheel.

14. Bananenflan met caramel.

De klassiek Frans dessert, namelijk de crème caramel (dit is iets anders dan een crème brûlée), maar dan met bananen.

15. Bananenbroodwafels.

Ach, bij wafels kan het nooit kwaad om wat vergelijkingsmateriaal te hebben qua recepten. Heb je een excuus om het nog een keer te maken.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
15 recepten om je overrijpe bananen tóch nog te kunnen gebruiken
Sluiten