Dit is waarom je wordt afgewezen voor banen waar je perfect voor bent
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2Freden-afwijzing-sollicitatie.jpg)
Soms kom je vacatures tegen die wel op jouw lijf geschreven lijken te zijn. In gedachten zie je jezelf er al helemaal werken. Als het gesprek ook nog eens goed gaat, is je enthousiasme al helemaal niet te houden. Het doet pijn als het bedrijf tóch voor een andere kandidaat gaat. Zeker als je – naar jouw idee – echt perfect voor de baan was. Hoe komt het dat je alsnog een afwijzing krijgt?
En hoe zorg je ervoor dat je het niet persoonlijk aantrekt?
Deuk in zelfvertrouwen
Als je wat verder in het sollicitatieproces bent, geven bedrijven vaak een reden waarom jij het niet bent geworden. Maar wat als die reden van de afwijzing volgens jou nergens op slaat? Of als ze toch helemaal geen reden opgeven? Dan is het logisch dat je zelf conclusies gaat trekken. ‘Maar als ik niet gekozen wordt voor de baan die perfect voor me is, welk bedrijf gaat me dan wel willen?’
De meeste mensen denken aan solliciteren als: bemachtigen of falen. Ben je goed genoeg? Dan krijg je de baan. Word je afgewezen? Dan ben je duidelijk niet goed genoeg. Maar dat is niet hoe het werkt bij bedrijven.
Wel geschikt, maar niet de beste kandidaat
De kans is groot dat het bedrijf je graag in dienst had willen nemen, maar dat een andere kandidaat bijvoorbeeld net wat meer ervaring had met een programma dat ze vaak gebruiken. Of dat een andere kandidaat net wat beter bij het team past. Dat houdt niet in dat jij niet goed genoeg bent. Sterker nog, als die andere kandidaat er niet was geweest, was jij het misschien wel geworden.
Vaak is afwijzing geen teken dat je niet goed genoeg bent, maar is het een kwestie van rekenen. Helaas krijgen bedrijven meer sollicitaties van gekwalificeerde kandidaten die ze kunnen aannemen en zijn er dus tal van kleine redenen mogelijk waarom jij het toch niet bent geworden.
Dat is ook frustrerend, maar is wel een betere gedachte: het levert namelijk geen deuk in je zelfvertrouwen op. Het betekent ook dat je toch nét geen goede match was met het bedrijf. Als jij hebt aangegeven in je gesprek dat je van structuur houdt, en in het bedrijf constant dingen veranderen, kan dat bijvoorbeeld een factor zijn die heeft meegespeeld.
Natuurlijk heb jij een bepaald beeld bij een functie en het bedrijf zelf, maar toch zal die nooit helemaal kloppen. Degene die echt het best weet of jij bij de functie en de organisatie past, is de interviewer. Beschouw de afwijzing dan ook als een zegen: nu kan je op zoek naar het bedrijf waar jij écht helemaal op je plek zit.
Lees ook: Met deze 6 tips laat jij een geweldige indruk achter bij je volgende sollicitatiegesprek