Waarom je minstens één keer in je leven in je eentje moet reizen

Tegenwoordig is het echt niet meer gek om in je eentje de wijde wereld in te trekken, maar het is niet niks. Twijfel je of je nu wel of niet dat ticket voor je soloreis moet boeken? Dit zijn de redenen waarom je het wél moet doen.

Soloreis

Je kent ongetwijfeld wel iemand die eens in z’n eentje een reis heeft gemaakt. De prachtige Instagram kiekjes en de spannende verhalen schetsen een heel mooi plaatje. Toch zijn er vaak veel twijfels omtrent een soloreis. Misschien ben je bang dat je eenzaam gaat zijn, dat je niet veilig bent of dat je je gaat vervelen. Begrijpelijk, maar met de juiste voorbereiding hoeft dat echt niet zo te zijn.

Een soloreis maakt je rijker als persoon en het gaat je gegarandeerd de beste momenten uit je leven opleveren. Dit zijn redenen waarom je wél dat ticket naar de andere kant van de wereld moet boeken.

1. Onafhankelijkheid

Een soloreis maken is eng, want wanneer ben je nou helemaal alleen? In het dagelijks leven ben je nooit volledig op jezelf aangewezen. Als je lamp kapot gaat bel je je pa misschien. Als je je verveelt bel je je vriendinnen op. Als je suiker nodig hebt ga je naar de buurman. Tijdens een soloreis ben je helemaal in je eentje.

Jezelf moeten vermaken en op jezelf aangewezen zijn voor een langere periode zorgt ervoor dat je super onafhankelijk wordt. Als in, méga onafhankelijk. Daardoor sta je hoogstwaarschijnlijk heel sterk in je schoenen wanneer je weer terug in Nederland bent.

2. Zelfverzekerdheid

Dit gaat eigenlijk wel hand-in-hand met wat hierboven staat, maar zelfverzekerdheid is toch iets wat een apart puntje is. Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen in hun eentje gaan reizen. Sommigen willen gewoon heel graag ergens heen en hebben eindelijk de tijd (en het geld) gevonden. Anderen plannen een soloreis na een heftige periode of wanneer ze niet weten wat ze met hun leven willen doen. Daar is niks mis mee.

Een soloreis de perfecte gelegenheid om juist eens even te ontdekken wat je wilt en wie je bent als persoon. Het is dapper omdat je jezelf volledig uit je comfortzone haalt. Je stapt het onbekende in en dat zorgt ervoor je de wereld aankan wanneer je terugkomt. Juist als je even niet zo lekker gaat, is een soloreis dé therapie die je nodig hebt.

3. Zelfkennis

Wanneer je in je eentje de wereld ontdekt, ga je vooral veel nadenken. De irritaties van de NS die weer niet op tijd rijdt, de moeilijke taken op werk en de stress van wat je gaat doen op vrijdagavond? Allemaal weg. Tijdens een reis in je eentje ga je heel veel dingen in perspectief zien. Je beseft eindelijk wat er écht toedoet in je leven.

Een periode alleen zijn zorgt ervoor dat je reflecteert op je leven, wie je bent als persoon, waar je waarde aan hecht en ga maar door. Als je eventjes niet weet wat je moet doen met je leven, is een reis de perfecte gelegenheid om hierover na te denken.

4. Nieuwe vriendschappen

Een grote misconceptie van soloreizen is dat je altijd alleen zou zijn. Daar klopt precies niks van. Juist wanneer je in je eentje reist, kom je superveel andere mensen tegen. Grote kans dat je veel in hostels slaapt, want ja, geld. In hostels zijn weer veel andere reizigers die alleen of met vrienden reizen, dus je hebt geheid veel aanspraak.

Wanneer je in je eentje reist kan je ervoor kiezen om alleen te reizen, maar het is ook mogelijk om groepsactiviteiten te doen. Wil je een vulkaan beklimmen? Dan is het vast mogelijk om ergens met een groep te gaan. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat je de mensen die je ontmoet op een reis nog heel erg lang blijft spreken. Hoe tof is het als je overal op de wereld matties hebt?

5. Vrijheid

Dit is misschien wel de grootste reden waarom je eens in je leven in je eentje moet hebben gereisd. Er is nooit een moment in je leven waarop je zoveel vrijheid hebt als op een soloreis. Je hoeft met letterlijk niemand rekening te houden, je doet alleen maar dingen die je zelf wilt en je hebt 0,0 verplichtingen. Hoe heerlijk is dat?!

Natuurlijk is reizen met vrienden of familie ook heel erg leuk, maar je bent nooit zo vrij als wanneer je in je eentje bent. Het dagelijks leven is al hectisch genoeg, dus een periode uit die routine zijn en prachtige plekken op de wereld bekijken, is super waardevol. Het is eng, maar het is het absoluut waard.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Eenzaam? Jij niet: 10 tekenen dat jij prima alleen kunt zijn

Forbes

Reageer op artikel:
Waarom je minstens één keer in je leven in je eentje moet reizen
Sluiten