Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Career 30 dec 2020

7-daagse challenge: elke dag een vraag om te reflecteren op 2020

In deze 7-daagse challenge heb je elke dag vragen die je kunt beantwoorden of oefeningen die je kunt doen om te reflecteren op 2020. Neem elke dag een vast moment, bijvoorbeeld ’s ochtends als je opstaat of ’s avonds na het eten, om er eens goed voor te gaan zitten en de challenge te doen.

Aan het einde van de week heb je veel inzichten gekregen in wat je hebt bereikt het afgelopen jaar, wie je bent en wat je nog wilt bereiken. Aan de hand van de antwoorden deze week kun je dan heel gemakkelijk je doelen opstellen voor 2021.

Dag 1: Wat heb je allemaal bereikt het afgelopen jaar?

We beginnen de reflectie challenge positief. Misschien heb je net als veel mensen het idee dat 2020 een zwaar jaar was, maar realiseer je dat je (ondanks deze gekke tijd) toch heel veel hebt bereikt dit jaar. Pas als je er echt de tijd voor neemt, je werk van het afgelopen jaar bekijkt en door de foto’s op je telefoon scrolt, zal je je langzaamaan weer alle successen van het afgelopen jaar herinneren – hoe klein of hoe groot ook!

Om je een paar handvaten te geven deze dag, hebben we behalve de hoofdvraag ook nog een aantal subvragen bedacht die je kunt beantwoorden.

 • Waar ben je trots op?
 • Wat was het mooiste moment van het afgelopen jaar?
 • Welke successen heb je behaald (en hoe kwam dat)?
 • Wanneer heb je een compliment van je baas, klant of collega gekregen?
 • Ben je begonnen met een nieuwe hobby dit jaar?

Dag 2: Wat ging er niet goed het afgelopen jaar?

Toegeven aan jezelf wat je beter had kunnen aanpakken en waar je steken hebt laten vallen, is best pijnlijk. Dat is ook de reden waarom veel mensen liever niet te lang stilstaan bij deze vraag. Ze steken liever hun kop in het zand. Maar geloof ons: er is geen enkele persoon op aarde die in 2020 geen fouten heeft gemaakt, of alles perfect heeft aangepakt.

Fouten maken we allemaal en sterker nog, we leren daar ook het meest van. Als je écht wil groeien op persoonlijk en professioneel gebied, zal je dus eerlijk op papier moeten zetten wat er niet goed ging het afgelopen jaar. Het is hierbij belangrijk om niet te oordelen. Pas aan het einde van de challenge stel je doelen voor jezelf op, en bedenk je hoe je het in de toekomst beter kunt aanpakken.

Dag 3: Waar ben je dankbaar voor?

Te weinig mensen staan regelmatig stil bij wat ze wél hebben, in plaats van wat ze niet hebben. En dat terwijl dankbaar zijn enorm krachtig is, en de voordelen eindeloos zijn. Het kan onder andere depressies verlichten, je helpen te slapen en je eetpatroon verbeteren. Maar daar blijft het niet bij: hartpatiënten herstellen sneller wanneer ze een dankbaarheidsdagboek bijhouden.

Dat dankbaarheid een onderdeel van de reflecteren challenge moet zijn, mag duidelijk zijn. Neem vandaag daarom de tijd om dankbaar te zijn met alles wat je hebt. Deze vragen kunnen daarbij handvaten bieden:

 • Wat zorgde er het afgelopen jaar voor dat je uit bed kwam in de ochtend?
 • Wat beschouw je iedere dag als vanzelfsprekend, terwijl je er vaker stil bij zou moeten staan?
 • Wat waardeer je het meest aan je leven?
 • Wie heeft je dit jaar het meest verrast of geholpen?

Dag 4: Welk probleem ga je al een tijdje uit de weg?

Nu je al wat meer inzicht hebt gekregen in wat er niet goed ging dit jaar, is het tijd voor een oefening waarin je helemaal eerlijk bent naar jezelf toe. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij zou moeten aanpakken, maar wat constant wordt uitgesteld en vooruit wordt geschoven.

Misschien is het een situatie die je zou moeten veranderen, een vriendschap die je zou moeten verbreken, misschien ben je niet meer gelukkig op je werk of is er een eigenschap van jezelf die je zou willen aanpakken. Pak een kop koffie of een warme chocolademelk en ga eens goed zitten voor het reflecteren: welk probleem ga je al een tijdje uit de weg? Waarom is dat? En wat zou je kunnen doen om dat aan te pakken?

Dag 5: Hoe is jouw balans geweest het afgelopen jaar?

Vandaag is een heel belangrijke dag. Want je mag nog zoveel bereikt hebben, als je zo gestresst was dat je er niet van hebt kunnen genieten, kan je jezelf dan nog wel succesvol noemen? Daarom ga je vandaag kijken hoe jouw balans is geweest in 2020. Hier zijn een aantal vragen die je daarbij kunnen helpen:

 • Hoe heb je je de afgelopen periode gevoeld?
 • Heb je genoeg tijd voor jezelf genomen?
 • Waar krijg je energie van en heb je dat het afgelopen jaar genoeg gedaan?
 • Wat kost jou juist energie en heb je te veel gedaan in 2020?
 • Wat is voor jou het belangrijkst in het leven?
 • Heb je voldoende tijd besteed aan de mensen om wie je geeft?
 • Welk cijfer geef je jouw gezondheid? Heb je genoeg tijd vrijgemaakt om te sporten, te slapen en gezond te eten?

Dag 6: Ben je op weg om je dromen waar te maken?

Vandaag sta je bij het reflecteren stil bij wat je het afgelopen jaar allemaal hebt gedaan om je doel te bereiken en dichterbij je droom te komen. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je helemaal niet aan de doelen hebt gewerkt die je van tevoren had bedacht. Dan kan je jezelf de vraag stellen of je dromen en prioriteiten niet zijn veranderd. Dit is allemaal waardevolle informatie als je aan de hand van deze challenge doelen voor 2021 gaat opstellen.

Bedenk vandaag ook wat je dromen dan precies zijn. Pak er een notitieboek bij en zet een timer van 10 minuten. Schrijf op wat de ideale dag in jouw ideale leven zou zijn als geld, tijd en energie allemaal geen rol zouden spelen. Zit je er net lekker in als de timer gaat? Geen zorgen, schrijf gewoon lekker door.

Dag 7: Wat zijn de lessen die je dit jaar hebt geleerd?

We zijn op de laatste dag van de challenge aangekomen. Waar je de afgelopen dagen zonder oordeel hebt gereflecteerd, ga je op deze laatste dag kijken wat de lessen zijn die je dit jaar hebt geleerd. In andere woorden: hoe kan je het volgend jaar beter aanpakken? Een aantal vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Wat waren je grootste teleurstellingen?
 • Wat heb je over jezelf geleerd?
 • Welke tegenslagen heb je gehad en wat kan je hiervan leren?
 • Welke situatie wil je niet nog een keer meemaken?

Inmiddels heb je tijdens het reflecteren een notitieboek of Word-document volgeschreven over het afgelopen jaar, en wordt het tijd om vooruit te blikken. Aan de hand van je antwoorden kun je doelen opstellen voor 2021. Hulp nodig? Hier vind je een checklist om realistische doelen op te stellen.

Lees ook: 5x belangrijke en persoonlijke doelen voor alle twintigers

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
7-daagse challenge: elke dag een vraag om te reflecteren op 2020
Sluiten