Wil je een betere relatie? Verbeter dan deze belangrijke skill

Het recept voor een goedwerkende relatie: willen we dat niet allemaal? Truth is dat geen enkele relatie perfect is en dat dat ook weer net het mooie is. Toch blijkt uit onderzoek dat er een skill is die verbonden is met een grotere relatietevredenheid.

Een betere relatie heeft veel te maken met…

De factor waarover we het hebben, heeft alles te maken met emotionele intelligentie. In een recente studie van verschillende Duitse universiteiten bleek namelijk dat emotionele intelligentie (EI) van groot belang is voor je relatie.

Emotionele intelligentie is een persoonlijkheidstrek die mensen in staat stelt om emoties te identificeren, te uiten en hiermee om te gaan. Dit gaat zowel over de eigen emoties als over die van anderen. De ene persoon is hier van nature nu eenmaal beter in dan de andere persoon.

Emotionele intelligentie en betere relaties

De onderzoekers namen bij 136 heteroseksuele koppels vragenlijsten af die peilden naar emotionele intelligentie en relatietevredenheid. Deze koppels hadden allemaal een relatie van zes maanden of langer.

De resultaten toonden aan dat individuen gelukkiger zijn in een relatie waarin minstens één van de partners een hoge emotionele intelligentie heeft. Opvallend is hier dat het niet uitmaakt of de persoon in kwestie zelf, dan wel de partner, een hoge EI heeft.

Communicatie en empathie

Er zijn een aantal redenen die de overtuigende relatie tussen EI en relatietevredenheid verklaren. Ten eerste wordt emotionele intelligentie gelinkt aan betere communicatieskills. Communicatie is natuurlijk enorm belangrijk binnen een relatie. Hierdoor kunnen mensen beter uitleggen waar ze mee worstelen en welke emoties hen dwarszitten.

Ten tweede wordt een hoge EI gelinkt aan een beter empatisch vermogen. Dit is belangrijk om de gevoelens van partners te kunnen begrijpen en om hier op een respectvolle manier mee om te gaan. Doctoraatstudent Simone Humphrey verwoordt het als volgt: “Emotioneel intelligente koppels zijn in staat om elkaar met diep respect te behandelen. Zij communiceren hun emoties op een juiste manier en interpreteren die van hun partner correct. Hierdoor worden individuele grenzen op een gezonde manier bewaakt.”

Ben je single en op zoek? Dan is het misschien verstandig om een partner te zoeken met een hoge mate van emotionele intelligentie, of om jezelf te trainen in een betere omgang met emoties. Succes.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl.

Reageer op artikel:
Wil je een betere relatie? Verbeter dan deze belangrijke skill
Sluiten