Heb je een hekel aan ‘we talk’? – het schijnt dus eigenlijk heel gezond te zijn

Krijg je kriebels als mensen in een relatie altijd ‘we’ gebruiken in een zin? ‘WE denken dat…’ ‘ja dat weten WE’. Je bent niet de enige. Toch lijkt onderzoek aan te tonen dat ‘we talk‘ wijst op een gezonde relatie. Huh?

‘We talk’ gebruiken is gezond

Oké, hoe zit dit dan? De University of California ging het onderzoeken. Om correcte conclusies te trekken, zijn dertig onderzoeken gebruikt waaraan in totaal 5000 mensen deelnamen. Er werd onder andere gekeken naar het gedrag in de relatie en naar de fysieke gezondheid. De conclusie: het gebruik van ‘we talk‘ werd sterk gelinkt aan gelukkige, goed functionerende relaties.

Waarom is het gezond?

‘We’ gebruiken blijkt gezond te zijn omdat het wijst op een hogere mate van wederkerigheid en positiviteit in een relatie.

Alexander Karan zegt hierover: “The primary takeaway is that interdependence may bring about supportive and relationship-centered behaviors and positive perceptions of the partner — especially important in times of stress and conflict.”

De vraag is dan of het gebruik van ‘we talk‘ koppels gelukkiger maakt, of dat koppels die ‘we talk‘ gebruiken dit doen omdát ze gelukkig zijn. Een duidelijk antwoord is hierop niet te geven, maar er valt voor beide opties iets te zeggen.

Als je partner ‘we’ gebruikt kan dit ervoor zorgen dat iemand het gevoel heeft dat er sprake is van (voldoende) wederkerigheid. “However, it could also be the case that because the relationship is healthy and interdependent, the partners are being supportive and use ‘we talk.'”

Lang verhaal kort: of de kip of het ei er eerst was, is nog onduidelijk. Wel weten we dat het gebruik van ‘we talk’ blijkbaar geen kwaad kan. Laten we laat ik het daarop houden, ok?

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Als je partner zó tegen je praat is dat hartstikke ongezond voor je relatie

University of California

Reageer op artikel:
Heb je een hekel aan ‘we talk’? – het schijnt dus eigenlijk heel gezond te zijn
Sluiten