Zo leg je aan je ouders uit dat je een relatie zonder label hebt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2Fnolabl.jpg)
We zijn allemaal wel eens ondervraagd door onze ouders over hoe het zit met ons liefdesleven. Zo niet, kan je ons dan even uitleggen hoe je dit voor elkaar krijgt? Het kan behoorlijk awkward zijn om over je liefdesleven te praten met je ouders. Vooral wanneer je een relatie zonder label hebt (zoals friends with benefits).
Het liefst zouden we willen dat zulke gesprekken helemaal niet ongemakkelijk zijn of dat ze überhaupt niet plaatsvinden. Omdat dat een utopie is, geven wij je tips hoe je dit gesprek het beste kan voeren.
Relatie zonder label
Een relatie zonder label is een relatie waarbij je leuke dingen met elkaar doet, seks hebt met elkaar en je elkaars vrienden hebt ontmoet. Toch is dit geen “echte” relatie in de ogen van velen. En of je nou bi, straight, gay of iets daar tussenin bent, een open relatie hebt, voorstander van monogamie bent of simpelweg op dit moment iemand date die je gewoon ziet als een friend met benefits, het blijft voor velen doodeng om dit zomaar aan je ouders te vertellen.
Het moet veilig zijn om het te vertellen
Ga eerst na wat de normen en waarden van je ouders zijn. Praat je bijvoorbeeld vaker met je ouders over relaties of seks en doen ze hier niet moeilijk over? Dan kan je er waarschijnlijk van uitgaan dat ze het oké vinden. Ze zullen misschien hooguit verbaasd zijn over je huidige relatiestatus. Ze zullen er verder niet moeilijk over doen. Als je ervan uitgaat dat je ouders dit echt niet zullen accepteren en dat het je eigen veiligheid in gevaar brengt kan je dit beter voor je houden.
Wees er zelf klaar voor
Je bent nu nagegaan of je ouders jouw relatiestatus zullen accepteren. Ga vervolgens zelf ook na of jij er klaar voor bent om het te vertellen. Als je familie een sterke, conservatieve mening heeft en deze moeiteloos deelt, dan deins je eerder terug. Bedenk dus of dit zo is of dat je het groter maakt in je hoofd. Als je ouders echter geïnteresseerd zijn in wat er in jouw leven gebeurt en jou hoe dan ook supporten, ga er dan voor.
Behandel het net als een echte relatie
Hoewel het voor je ouders misschien iets compleet nieuws is, moet je het op dezelfde manier vertellen als je een echte romantische relatie zou hebben. Label of geen label, het introduceren van je partner zou nooit een issue moeten zijn.
Vertel eerst dat er iemand is en dan kan je het later aanvullen met de specifieke informatie over je relatie. Zo hebben je ouders de tijd om aan deze persoon te wennen. Als je partner steeds meer geïntegreerd is in jullie leven, is het ook makkelijker om aan je ouders te vertellen.
Vertel het face-to-face
Wanneer je jouw ouders vertelt over je relatiestatus, doe dit dan het liefst face-to-face. Zo kunnen ze gelijk jouw gezichtsuitdrukkingen zien en beter doorhebben hoe jij er precies in staat. Ook kunnen ze jou direct vragen stellen. Denk aan vragen zoals hoe en waar jullie elkaar ontmoet hebben of hoe jullie van vrienden naar lovers zijn gegaan. Allerbelangrijkste vraag misschien wel: waarom willen jullie geen label op jullie relatie plakken?
Onthoud goed dat het jouw relatie is en niet die van je ouders. Stellen ze je vragen die je toch liever niet wil beantwoorden? Doe dat dan niet.
Voel je niet bezwaard
Tenslotte moet je je niet bezwaard voelen. Ook al kan het gebeuren dat je ouders het alles behalve eens zijn met jouw keuze, onthoud dat je je nergens voor hoeft te schamen. Als je ouders vervelend reageren, dan is dat alleen maar omdat ze zich zorgen om je maken. Ze willen namelijk dat je geliefd en niet gebruikt wordt door iemand.
Uiteindelijk is binnen jouw relatie je eigen geluk het belangrijkst en niet dat van je ouders.
Lees ook: Wil je een betere relatie? Verbeter dan deze belangrijke skill