Anne-Margreet
Anne-Margreet Love & Life 3 mrt 2018

Deze 4 categorieën bepalen blijkbaar het succes van je relatie

We hebben vast allemaal wel eens gewenst dat we het verloop van een bepaalde relatie hadden kunnen voorspellen. Het zou ons in ieder geval een heleboel nutteloze dates, dronken berichtjes en analysesessies hebben bespaard. Hoewel er natuurlijk geen garanties kunnen worden geboden, blijkt uit onderzoek dat de categorie waarin je relatie valt toch iets kan zeggen over de waarschijnlijkheid dat jullie bij elkaar zullen blijven.

We hebben vaak de veronderstelling dat alle relaties op dezelfde manier beginnen, maar volgens dit onderzoek kun je aan het begin van een relatie al veel zeggen over het verloop ervan. Onderzoekers kunnen verschillende kenmerken onderscheiden bij nieuwe stellen die kunnen voorspellen hoe groot de kans is zij ooit in het huwelijksbootje zullen stappen.

1. Jullie hebben vaak ups en downs

Deze eerste categorie noemen zij de ‘dramatic commitment’. Dit zijn stellen die vooral de negatieve aspecten van hun relatie benadrukken en de ander hier de schuld van geven of dit wijten aan het feit niet goed bij elkaar te passen. Ook zijn zij vaak niet consistent in het geven van affectie aan de ander, waardoor deze stellen de grootste kans hebben om weer uit elkaar te gaan.

2. Jullie maken vaak ruzie

Ook de tweede categorie is er een die relatief veel ruzie met elkaar maakt. Onderzoekers noemen dit de ‘conflict-ridden commitment’. Deze stellen zijn het misschien niet altijd met elkaar eens, maar hebben over het algemeen een minder grote kans om uit elkaar te gaan dan de eerste groep.

3. Jullie zijn beste vrienden

De derde categorie bestaat uit koppels die goedkeuring van hun omgeving erg belangrijk vinden. De onderzoekers noemen deze soort relaties ‘socially involved commitments’. Ze hechten veel waarde aan een gedeeld sociaal netwerk en zien elkaar vaak zowel als beste vrienden als partners. De positieve punten van hun relatie wijden ze vaker aan sociale aspecten dan andere soorten relaties.

4. Jullie zijn vooral op elkaar gericht

De laatste groep is tevens het meest succesvol en heeft de grootste kans om samen te blijven. De ‘partner-focussed commitments’ wijden het succes van hun relatie vooral aan datgene wat ze gemeenschappelijk hebben. Ze brengen veel tijd met elkaar door en zijn vooral gericht op de behoeften van de ander. Deze stellen praten niet alleen over lange termijn doelen, maar maken ze ook waar.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze 4 categorieën bepalen blijkbaar het succes van je relatie
Sluiten