Renée
Renée Love & Life 9 feb 2016

Research: door té positief te denken, kun je juist in een depressie terechtkomen

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat positief denken en fantaseren over je toekomst tot lang blijvende gevoelens van somberheid en zelfs depressie kan leiden. De fantasieën die je kortstondig gelukkig maken, kunnen uiteindelijk veranderen in iets negatiefs omdat je dit te gelukzalige beeld niet bereikt hebt.

Voor het onderzoek is gekeken naar vier verschillende studies over de kracht van verschillende manieren van positief denken, veelal gefocust op mooie toekomstvisies. Des te extremer en perfect de fantasieën waren, des te beter de onderzochte personen zich op dat moment voelden. Op de langere termijn resulteerde dit echter veel vaker in symptomen van depressie.

Wanneer het op fantasieën aankomt, is realisme uiterst belangrijk. Als je jezelf bijvoorbeeld constant rijk en beroemd voorstelt in de toekomst, voel je je daardoor misschien ook goed, maar wanneer je je vervolgens realiseert dat je geen idee hebt hoe je dat kunt bereiken, zal dit je ontevreden laten voelen.

“We voelen ons reeds voldaan over onze gefantaseerde toekomst, waardoor we niet meer zoveel moeite hoeven te doen om dat vervolgens ook echt te bereiken,” zegt hoofdonderzoeker Gabriele Oettingen. Samen met haar collega’s bedacht zij de juiste strategie om dit aan te pakken: wish, outcome, obstacle, plan – oftewel WOOP. Als je deze stappen volgt, hoor je volgens Dr. Oettingen beter te zijn in het omzetten van dromen in doelen, en uiteindelijk: realiteit.

Of je hierdoor dus ineens niet meer zo positief moet gaan denken? Natuurlijk niet, maar een handige weet is het zeker om wél realistisch te blijven wat betreft je toekomstvisie.

Reageer op artikel:
Research: door té positief te denken, kun je juist in een depressie terechtkomen
Sluiten