Anne-Margreet
Anne-Margreet Entertainment 30 nov 2015

Research: mensen die huilen tijdens films zijn juist emotioneel sterker

Hoewel huilen vaak wordt gezien als een teken van zwakte, is het tegenovergestelde waar. Mensen die huilen tijdens films zijn juist emotioneel sterker dan mensen die het wel droog houden. Onderzoek wijst namelijk uit dat dit een teken is van empathie, dat sterk gerelateerd is aan emotionele intelligentie.

Onderzoek toont zelfs aan dat fictie je capaciteit voor empathie enorm kan vergroten. Omdat fictie ons toestaat om tijdelijk in in iemand anders z’n schoenen te staan, maakt het ons meer open-minded waardoor we ons beter kunnen verplaatsen in verschillende situaties. Dit maakt ons in toenemende mate meer begripvol en mededogend.

Wanneer we naar zeer emotionele films kijken, komt het stofje oxytocine vrij. Dit hormoon, dat ook wel het liefdeshormoon en ‘moral molecule’ wordt genoemd, helpt ons om een connectie te maken met andere mensen en zorgt er voor dat we meer empatisch, liefdevol en onzelfzuchtig zijn. Dit is hetzelfde stofje dat er voor zorgt dat je moet huilen tijdens een film, maar het zorgt er ook voor dat je in the long run empatischer en gelukkiger bent.

Je kunt dus gerust een traantje wegpinken. En zeg nou zelf, niémand houdt het toch droog aan het einde van The Notebook?

Ook in de bios hoef je je niet in te houden, want huilen in het bijzijn van anderen heeft ook zo zijn voordelen:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Research: mensen die huilen tijdens films zijn juist emotioneel sterker
Sluiten