Jaime Andreas
Jaime Andreas Love & Life 29 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Solliciteren? Zo doe je goede research naar het bedrijf waar je wil werken

Dit is echt belangrijk: je zo goed mogelijk voorbereiden op een mogelijke nieuwe baan. Dit moet je al doen bij het schrijven van een sollicitatiebrief, maar het is ook fijn om tijdens een gesprek het een en ander te weten over een bedrijf. Goede research doen naar een bedrijf kan zomaar het verschil maken of je de baan krijgt of niet.

Je hoeft echt niet alles tot in de puntjes uit te zoeken, maar het is niet fijn als je tijdens het sollicitatiegesprek overrompeld wordt door nieuwe feiten. Je wil je potentiële werkgever laten zien dat je tijd hebt gestoken in het gesprek en dat je de baan graag wilt.

Research naar het bedrijf

Je doet research naar het bedrijf om erachter te komen wat voor werk daar gedaan wordt, wat er van de medewerkers verwacht wordt, wat de bedrijfscultuur is en nog veel meer. Het is niet alleen belangrijk voor de werkgever om te weten dat jij aandacht hebt besteed aan deze dingen, maar het is ook gewoon fijn voor jezelf.

Lees je in over het bedrijf op hun website

Dit is de eerste stap: gewoon de website van het bedrijf goed bekijken en doorlezen. Zo word je vanzelf bekender met de producten van het bedrijf, het merk en eventuele medewerkers. Hierna weet je goed waar je aan toe bent.

Bekijk de social media kanalen van het bedrijf

Hoe raak je bekender met de bedrijfscultuur? Door het bedrijf op te zoeken op social media. Hier kun je goed lezen of je te maken hebt met een hip jong bedrijf dat op socials lekker aanwezig is. Is een bedrijf amper aanwezig op social media? Dan is de bedrijfscultuur wellicht wat minder jong en hip.

Zoek naar nieuwtjes

Ook een goed idee: speur het internet af voor nieuwtjes over het bedrijf. Zo kom je erachter of het bedrijf een beetje transparant is naar de media en ethisch bezig is. Wie weet kom je wel achter dingen die je minder leuk vindt of juist dingen waardoor je het bedrijf meer gaat waarderen.

Maak een connectie met mogelijke collega’s

Heb je al een afspraak gemaakt voor een sollicitatiegesprek? Maak alvast contact met een paar mogelijke collega’s op LinkedIn. Bijvoorbeeld de mensen waar je mailcontact mee hebt gehad of degene waarmee je het gesprek hebt. Zo kun je een beetje kijken wat jullie gemeen hebben en wat de bedrijfscultuur is.

Kijk naar de competitie

Werkgevers zijn meestal best onder de indruk als je meer weet over wat er speelt op het werkveld, wie daar nog allemaal een rol in spelen en op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Zo weten ze zeker dat je de baan serieus neemt.

Lees ook: Noem nooit 1 van deze 7 ‘slechte’ eigenschappen tijdens een sollicitatiegesprek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Solliciteren? Zo doe je goede research naar het bedrijf waar je wil werken
Sluiten