Heb je een resting bitch face? Dan kun je misschien beter communiceren

Niet iedereen heeft dezelfde gezichtsuitdrukking (en dat is maar goed ook). Toch kun je je vast wel voorstellen dat gezichtsuitdrukkingen heel belangrijk zijn in onze non-verbale communicatie. Een open gezicht zorgt ervoor dat je misschien makkelijker aangesproken wordt door anderen, terwijl een resting bitch face dat misschien niet doet.

Toch is het hebben van een resting bitch face helemaal niet erg. Het blijkt zelfs dat je beter bent in communiceren en wel om deze reden.

Het belang van gezichtsuitdrukkingen

Gezichtsuitdrukkingen zijn belangrijk. Ze roepen reflexen op bij anderen: empathie als je pijn hebt. Maar die anderen drukken die reflex op hun beurt weer uit om te communiceren, zodat je weet dat zij met je meeleven.

Sommige gezichtsuitdrukkingen geven aan dat we een gesprek willen beginnen, bijvoorbeeld het maken van oogcontact, terwijl andere emoties uitdrukken. Uit onderzoek blijkt dat onze gezichtsuitdrukking zelfs invloed heeft op het vertrouwen dat we hebben in een ander en hoe competent iemand overkomt.

Leren communiceren

Klinkt alsof dit allemaal heel negatief is voor mensen met een RBF: als het allemaal waar is, kunnen ze slechter communiceren, minder goed emoties uitdrukken en ook geen vertrouwen winnen. Maar wat nou, filosofeert onderzoeker Rene Paulson, als je daar juist béter in zou zijn, bijvoorbeeld omdat je meer dan andere mensen let op je gezichtsuitdrukking?

Ze schrijft: “Vrouwen die geconfronteerd worden met een wereld die negativiteit linkt aan hun niet-lachende gezicht moeten snel leren hoe ze moeten communiceren. En hoe ze hun bewustzijn van onze eigen emoties en die om ons heen verfijnen.”

Jong geleerd is oud gedaan

Het klinkt logisch: als je niet goed kunt koken, moet je extra veel moeite doen om toch iets lekkers op tafel te zetten tijdens een date. Niet sportief? Dan maak je extra schema’s om toch een doel te hebben in de sportschool. Als je een RBF hebt, ontwikkel je een sterke mate van zelfbewustzijn om toch goed te communiceren. Als het een gewoonte wordt om te letten op je gezichtsuitdrukking, word je er snel beter in. Dat geldt ook voor je manier van communiceren.

Bovendien weten mensen met een resting bitch face natuurlijk hoe vervelend het is om afgerekend te worden op lichaamstaal. Ze focussen zich daarom op wat je zegt, waar het uiteindelijk natuurlijk om draait. Zo is de communicatie veel effectiever, schrijft Paulson. Voilà: zie daar de reden waarom je dan tóch heel goed kunt communiceren. Steek die maar in je zak!

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl.

Reageer op artikel:
Heb je een resting bitch face? Dan kun je misschien beter communiceren
Sluiten