Tessa Ham
Tessa Ham Money 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Reverse budgeting: voor als je meer wil sparen, maar de kriebels krijgt van een budget

Wanneer je op zoek bent naar spaartips, heb je de tip ‘maak een budget’ vast en zeker voorbij zien komen. Hoewel je snapt dat budgetteren best kan werken, krijg je de kriebels bij het idee dat je limieten voor jezelf moet instellen en constant in de gaten moet houden of je niet te veel geld uitgeeft. Herkenbaar? Dan is reverse budgeting wellicht wat voor jou.

Van een Exel-sheet tot het gebruiken van enveloppen; er zijn tal van budgetteer methoden die je zou kunnen gebruiken. Maar wat nou als er een veel makkelijkere manier is om te sparen?

Reverse budgeting: makkelijk budget

De methode reverse budgeting is niets meer en niets minder dan eerst je rekeningen betalen en een X bedrag overmaken naar je spaarrekening en/of beleggingsrekening, als je je salaris gestort hebt gekregen. In plaats van te kijken hoeveel je aan kleding uit mag geven, hoeveel aan horeca en hoeveel je wil sparen en beleggen, bepaal je dus alleen dat laatste.

Met deze methode geef je de prioriteit aan sparen en beleggen, maar doe je dit met minimale inspanning. Je hoeft gedurende de maand niet met een rekenmachine in de weer om uit te rekenen of je die spijkerbroek nog mag kopen van je budget. Je kijkt simpelweg naar het bedrag op je lopende rekening en weegt dat af tegen hoeveel dagen je nog hebt tot je je salaris weer gestort krijgt.

Daardoor is reverse budgeting een supermakkelijke manier om in controle over je financiën te zijn. Het maakt het ook een stuk makkelijker om vol te houden. What’s not to like, zou je denken. Toch zit er net als aan elke andere budgetteermethode wel een nadeel.

Sommige mensen zijn namelijk wel gebaat bij een strikter budget. We gaan niet liegen; je hebt de meeste controle over je financiën als je weet waar welke euro heen gaat.

Wanneer je van jezelf weet dat je te veel uitgeeft in een bepaalde categorie, kan het verstandiger zijn om eerst met een strenger budget te werken. Je kan altijd nog switchen naar reverse budgeting als je het gevoel hebt je financiën meer onder controle te hebben.

Beginnen met reverse budgeting

Zoals je waarschijnlijk wel snapt, is het bij reverse budgeting enorm belangrijk dat je spaarrekening off limits is. Het is niet de bedoeling dat je gedurende de maand weer geld terug gaat boeken van je spaarrekening. Voordat je aan de slag gaat, is het daarom goed om uit te zoeken hoeveel je realistisch kunt sparen.

Dat doe je door je financiën eens goed onder de loep te nemen. Hoeveel geef je nu iedere maand uit en hoeveel houd je over? Voordat je daadwerkelijk een bedrag vaststelt dat je wil sparen, kun je overwegen om eerst op bepaalde categorieën te besparen.

Misschien kan je een abonnement opzeggen dat je toch niet meer gebruikt? Of kijk je eigenlijk geen tv meer, en zou je dat wel kunnen opzeggen?

Als je een realistisch bedrag hebt vastgesteld dat je wil sparen, blijft er nog maar één stap over; een automatische afschrijving instellen naar je spaarrekening. Merk je na instellen van deze methode dat je toch niet helemaal rondkomt? Verlaag dan het bedrag dat je spaart. Je kunt het altijd weer verhogen!

7 manieren om slimmer je geld uit te geven en geld te besparen

Nerd WalletClever Girl Finance

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.