Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Beauty 10 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Roos in je haar? Experts leggen uit hoe je er vanaf komt

Roos in je haar: the worst ever. Als sneeuwvlokjes liggen de schilfers op je haar, met vaak een jeukerige en rode hoofdhuid als gevolg. Helaas, roos is niet altijd te voorkomen. Wel zijn er tips & tricks om ervoor te zorgen dat je de oorzaak en oplossing voor jouw haar vindt.

Haarroos is een vervelende kwaal en komt bij 50% van de mensen voor. Over het algemeen duidt roos op een geïrriteerde hoofdhuid. Irritatie op je hoofdhuid kan ook invloed hebben op je haar. Tijd voor tips dus.

Wat is roos?

Haarroos wordt veroorzaakt door een gist op je hoofdhuid, genaamd malassezia. Malassezia komt voor op elke hoofdhuid, of je nu wel of geen last hebt van roos. Niet elke huid reageert hetzelfde op malassezia, wat als gevolg heeft dat sommige mensen wel last hebben van roos en anderen niet.

Roos wordt dus veroorzaakt door een gist en niet door een droge hoofdhuid. Volgens David Kingsley, gespecialiseerd in haar- en hoofdhuid problemen, wordt het juist veroorzaakt door overtollig talg op de hoofdhuid. Door overtallig talg wordt malassezia vermenigvuldigd en ontstaat roos. Een droge hoofdhuid kan wel voor schilfers in je haar zorgen.

Zit haarroos in je genen?

Ja en nee. Er is een link tussen genen en roos gevonden, maar je kan ook de enige persoon in je familie zijn die last heeft van roos. Wel hebben je leeftijd, huidtype, hormoonhuishouding en dieet invloed op het krijgen van roos. En natuurlijk het weer: roos verergert in de wintermaanden. Lucky us.

Hoe kom je van roos af?

Haarroos is een echte bitch. Voordat je het gaat verhelpen is het belangrijk om te onthouden dat je niet voor alles een permanente oplossing kunt vinden. Sommige mensen zullen altijd gevoelig zijn voor het krijgen van roos. Toch kun je door verschillende stappen te nemen veel verbetering zien, dus hoe kom je van die schilfers af?

1. Welke vorm van roos heb je?

Voordat je haarroos gaat behandelen, is het belangrijk om erachter te komen welke vorm van roos je hebt. Er zijn namelijk drie verschillende typen haarroos:

» Psoriasis: een rode, jeukende hoofdhuid die ook te zien kan zijn op ellebogen of knieën. Belangrijk om te weten is dat je het beste naar een dermatoloog kunt gaan met deze vorm van roos. Psoriasis reageert namelijk niet op anti-roos shampoo.

» Droge hoofdhuid: kleine, witte schilfers die op je hoofdhuid of haar liggen. Als je te maken hebt met een droge hoofdhuid, is het goed om een speciale hoofdhuid-olie te gebruiken voordat je gaat douchen. Na het douchen kun je een hoofdhuid-serum gebruiken om je hoofdhuid te hydrateren.

» Seborroïsch eczeem: geelkleurige, plakkerige schilfers – vaak – op een rode, vette hoofdhuid. Dit type wordt als de klassieke vorm van haarroos gezien en reageert wel op anti-roos shampoo. Gebruik voor een aantal weken bij elke wasbeurt een anti-roos shampoo totdat de roos minder wordt. Je kunt dan afwisselen met een normale shampoo.

2. Pak de oorzaak aan

Als je voor het eerst last hebt van haarroos, kan het handig zijn om te achterhalen wat de oorzaak is. Let op wat je eet, of er stressvolle momenten zijn of grote veranderingen in je omgeving. Als je de oorzaak hebt achterhaald, kun je het probleem gerichter aanpakken.

3. Scrub je hoofdhuid

Ben je een droogshampoo lover? Dan is het goed om minstens één keer per week een scrub te gebruiken voor je hoofdhuid. Een scrub neemt alle resten droogshampoo, haarspray en andere producten weg. Zorg er wel voor dat je een subtiele, niet te agressieve scrub gebruikt, anders kun je weer opnieuw beginnen.

4. Probeer een steroïde crème

De juiste routine voor jouw haarroos vinden kan lastig zijn. Probeer door te zetten en als je na dertig dagen nog geen verschil ziet, kun je een dermatoloog opzoeken om een volgende stap te nemen. Zij kunnen je helpen met een steroïde crème of lotion die irritatie en roodheid op je hoofdhuid wegneemt.

En als je dan van je haarroos af bent, kun je shinen met deze haartrends.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Roos in je haar? Experts leggen uit hoe je er vanaf komt
Sluiten