Op zoek naar een rustgevende hobby? Maak dan een tas, daar word je blij van
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2Frustgevende-hobbys.png)
Eerder schreven we al over hobby’s waar je zen van wordt. Van naaien tot kleien: zo lang je iets met je handen doet kan je je hoofd helemaal leeg maken. Inmiddels hebben we dat ook helemaal zelf ervaren, bij het duurzame atelier monsak. Hier maakten we in één dag een eigen leren tas, van gered leer. Spoiler: onze hoofden waren in geen tijden zo leeg.
Rustgevende hobby
Rustgevende hobby’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Yoga en meditatie lijken al lang niet meer de heilige graal als het aankomt op wat meer rust in je hoofd. Zo bestaat er inmiddels een heuse Mental Health Day – een dag waarop je de tijd en ruimte neemt om rust in je hoofd te creëren. Voor de een is dat even helemaal niks doen, voor de ander is dat juist een flinke sportsessie.
Wat je huidige status ook is, wij hebben in ieder geval ervaren dat het goed werkt om een dagje bezig te zijn met je handen. Volle focus op het maken van een tas, persoonlijke aandacht van iemand die je begeleid en een geweldig eindresultaat laten je met een voldaan gevoel achter.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2FMWF2348.jpg)
Dankbaarheid
Naast dat een tas maken bij monsak een erg rustgevende hobby is (het is zo leuk om te doen, dat we het voor het gemak maar even bombarderen tot hobby), maakt het je ook bewuster van de spullen die je hebt en hoe veel werk hier eigenlijk in zit. Waarschijnlijk heb je wel eens achteloos een hip tasje bij Zara of H&M gekocht zonder erbij na te denken dat het praktisch onmogelijk is dat deze maar twintig euro kostte. Elke tas die je ziet wordt namelijk met de hand gemaakt.
Atelier monsak
Mindful een tas maken doe je dus bij monsak. Eigenaresse Margriet Meijer startte een aantal jaar geleden haar zoektocht naar de perfecte tas. Ze ontdekte al gauw dat de perfecte tas niet bestond en bovendien voor iedereen iets anders betekent. Vanuit deze filosofie ontwikkelde ze een aantal patronen voor eigen gebruik. Toen ze steeds meer complimenten kreeg en tassen voor vrienden en vrienden van vrienden maakte, besloot ze er iets mee te gaan doen.
En zo werd monsak geboren. Met een atelier in Amsterdam-West biedt Margriet met haar team verschillende workshops aan, variërend van kleine tas tot rugzak tot maatwerk. Alles is mogelijk en dankzij de goede begeleiding is iedereen in staat om een mooie tas te maken. Het hebben van twee linkerhanden is geen excuus meer.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2FMWF2439.jpg)
Het mooie aan de tassen is dat Margriet alleen werkt met ‘gered leer’. Dit houdt in dat ze restpartijen leer opkoopt die bedoeld waren voor de mode-industrie of voor het bekleden van interieur. Door kleine foutjes of beschadigingen zijn de huiden afgekeurd. In plaats van ze te laten vernietigen, koopt Margriet ze op om er nieuwe tassen van te maken.
De workshop
De workshop die we volgden duurde een hele dag. We startten met het kiezen van het leer (wat moeilijker is dan je denkt), waarna we het op maat gingen snijden. Iets simpels als leer snijden vergt al veel aandacht. Je moet het leer namelijk in één strakke lijn snijden, anders krijg je rafels. Kortom: geen tijd om tussendoor je telefoon te checken.
Na het uitzoeken en snijden van het leer, plakten we de eerste delen aan elkaar met tape, waardoor je al een beeld kreeg van hoe de tas eruit kwam te zien. Ook mochten we oefenen met wat restmateriaal. Hierna was het alweer tijd voor lunch – voor ons gevoel waren we pas een half uur bezig.
Na de lunch gingen we door met de hengsels (ook weer moeilijker dan je denkt; recht naaien is hierbij van groot belang) en ontdekte ik dat hier niet helemaal mijn talent lag. Gelukkig ging het een stuk soepeler tijdens het in elkaar zetten van de tas zelf. Binnen een paar uur was de tas helemaal klaar en liepen we aan het eind van de dag trots naar buiten. Niet alleen met een tas, maar ook met een hobby rijker. Want zo’n bijzonder item zelf maken, dat doet wat met je.
Zelf doen
Wil jij ook een eigen tas maken van gered koeienleer? Dat kan. Bij monsak bieden ze verschillende workshops aan. Van een tas op maat tot een heuptasje tot een rugzak: alles kan en alles mag. En het mooie is: je hoeft er helemaal geen ervaring voor te hebben. Doordat je met maximaal drie mensen tegelijk een workshop volgt, is er tijd en ruimte voor persoonlijke aandacht en ga je naar huis met een tas die je écht helemaal zelf hebt gemaakt. Een workshop reserveren kan hier.
Ben je liever lui dan moe of gewoon al héél erg zen? Dan kan je ook een tas op maat laten maken door Margriet zelf. Jij levert een ontwerp of inspiratie aan en zij maakt de tas. Meer informatie vind je hier.
Atelier monsak
Orteliusstraat 15-d, Amsterdam
Lees ook: Slimme trucjes om nóg mooiere foto’s met je iPhone camera te maken