Tessa Ham
Tessa Ham Money 13 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo reken je uit wat je minstens aan salaris wil én moet verdienen

Het is handig om je minimale én gewenste salaris te berekenen voordat je een salarisonderhandeling in stapt. Of je nou in the run bent voor een nieuwe baan of dat het tijd is voor een onderhandeling bij je huidige werk. Zo reken je uit wat je minimaal wil, kan en moet verdienen aan salaris.

Voordat je een onderhandeling in stapt, is het handig om twee cijfers voor jezelf helder te hebben. Het salaris dat je waard bent en het salaris dat je moet en wil verdienen om je uitgaven te kunnen betalen.

Minimale salaris berekenen

Een stappenplan om deze twee cijfers te berekenen.

Doe je research

De eerste stap is om uit te rekenen wat je waard bent. Gelukkig kan dat tegenwoordig heel makkelijk via online tools als PayScale en Loonwijzer. Hier kun je opzoeken wat andere mensen van jouw leeftijd verdienen in soortgelijke functies. Als jou een salaris wordt aangeboden dat daar flink onder zit, weet je dat je of 1. goed kunt onderhandelen of 2. je waarschijnlijk niet bij dit bedrijf wil werken.

Bekijk je uitgaven

De volgende stap is om te kijken hoe hoog je salaris minimaal moet zijn om je uitgaven te kunnen blijven betalen. Oftewel: je minimale salaris te berekenen. Kijk hiervoor naar je uitgaven van de afgelopen drie maanden en reken een gemiddelde uit. Dit is je ondergrens. Wat er ook gebeurt in een onderhandeling, je weet dat je niet lager dan dit bedrag kan krijgen – je moet immers je huur of hypotheek blijven betalen.

Bepaal je gewenste salaris

Je weet nu hoeveel je minimaal moet verdienen, maar daar doen we het natuurlijk liever niet voor. Bepaal nu hoeveel je wíl verdienen, en houdt bij het vaststellen hiervan het bedrag dat je waard bent in je achterhoofd. Natuurlijk willen we allemaal wel een miljoen verdienen. ;-)

Tip: vergeet niet dat een salaris uit meer dan alleen geld bestaat. Je kunt ook onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden en meer vakantiedagen.

Voeg daar 20 procent aan toe

Wanneer je gaat onderhandelen en jij een nummer moet noemen, is het belangrijk niet je gewenste salaris te noemen, maar een bedrag dat daar boven ligt. Het is niet voor niets een onderhandeling – de persoon tegenover je zal anders minder bieden dan je gewenste salaris. Als je er zo’n 20 procent aan toevoegt, weet je zeker dat je ongeveer uitkomt op wat je eigenlijk wil verdienen.

Wat als het bedrijf ver onder jouw gewenste salaris zit?

Vergeet naast het berekenen van je gewenste salaris voor het gesprek ook niet een plan B te bedenken voor het geval het bedrijf je niet kan bieden wat jij wil verdienen. Je kan bijvoorbeeld extra arbeidsvoorwaarden bedenken of beslissen dat je vanwege deze droombaan toch akkoord gaat. Wat je plan B ook is, zorg dat je dit van tevoren bedacht hebt, zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan.

Ook is het verstandig om een plan op te stellen met je (nieuwe) werkgever, waarin staat wat je moet bereiken om in de toekomst wél dat gewenste salaris te kunnen verdienen.

8 vragen die je jezelf moet stellen voor je om een salarisverhoging vraagt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.