Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 7 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Samenwonen met je liefje? Neem dan eerst deze financiële checklist door

In de ideale wereld hoeven we niet over onze geldzaken te praten, maar helaas is dat wel van belang als je van plan bent om te gaan samenwonen. Voordat je gaat samenwonen is het namelijk erg belangrijk om een checklist te maken met essentiële onderwerpen die je moet bespreken. Gelukkig hebben wij de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje gezet.

Het probleem is dat het vaak erg lastig is om over geld te praten, omdat het betekent dat je eerlijk moet zijn over behoorlijk persoonlijke dingen. Zorg er dus voor dat je het bewust aanpakt. Zó doe je dat.

Samenwonen met je lover

Als je al een tijdje een relatie hebt met je lief en je veel tijd samen spendeert, denk je waarschijnlijk aan de volgende stap. Samenwonen. Samenwonen klinkt geweldig, maar er zijn ook dingen waar je op moet letten. Een checklist met belangrijke onderwerpen die je moet bespreken voordat je officieel gaat samenwonen is daarom een must.

Wij hebben een financiële checklist op een rij gezet om jou op weg te helpen.

1. De rekeningen betalen

Het is natuurlijk logisch dat je rekeningen moet betalen. Dingen zoals internet, water en elektriciteit moeten betaald worden, maar probeer niet te wachten totdat jullie de rekening krijgen. Probeer vooraf te bespreken wie wat gaat betalen en hoeveel. Heb je de voorkeur om alle rekeningen gelijk te verdelen? Bespreek dit vooraf. Als je een plan bedenkt voordat je gaat samenwonen, komt het niet als een verrassing.

2. De huur betalen

Er zijn verschillende manieren om de huur te regelen. Het meest voorkomende is fifty-fifty, maar er zijn stellen die de huur verdelen op basis van hun inkomen. Of je kunt ook afspreken dat de één de rekeningen betaald en de ander de huur. Zoek uit wat het beste voor jullie werkt en laat dat de ‘huurregel’ zijn als jullie gaan samenwonen.

3. Een gezamenlijke bankrekening openen

Het is niet verstandig om al je geld op één hoop te gooien, want je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren.  Daarom is een gezamenlijke rekening een goede oplossing.  Jij en je partner kunnen het geld voor alle vaste lasten op de gezamenlijke rekening overmaken en je hoeft er niet meer naar om te kijken.  Zo hoeven jij of je partner ook niet steeds geld naar elkaar over te maken als er een rekening op de deurmat valt.

4. Noodfonds

Een noodfonds is erg fijn om te hebben en biedt stabiliteit en zekerheid. Het hoeft geen groot bedrag te zijn, maar denk aan een bedrag dat jullie in een maand aan rekeningen en huur uitgeven. Je kunt het noodfonds dan gebruiken als er een keer een onverwachte rekening is of als de één wat minder verdient in een maand.

5. Schulden

Studieleningen of een creditcardschuld, het is niet leuk om over deze dingen te praten, maar het is wel belangrijk om dit te bespreken voordat jullie gaan samenwonen. Schulden kunnen een zware last zijn en heeft ook invloed op je inkomen. Als jullie elkaars geldzaken weten is het makkelijker om een budget af te spreken, zoals voor de boodschappen of jullie noodfonds.

Twijfel je nog of je er wel klaar voor bent om samen te wonen? Lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
Samenwonen met je liefje? Neem dan eerst deze financiële checklist door
Sluiten