In gesprek met Sarah Neutkens – componist, model én beeldend kunstenaar over hoe ze alle ballen hooghoudt

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met componist, model, beeldend kunstenaar én student Sarah Neutkens.

Sarah Neutkens

De naam Sarah Neutkens doet misschien nog geen belletje rinkelen, maar dat zal vast niet lang meer duren. Deze twintigjarige student, componist, beeldend kunstenaar én model is namelijk hard aan de weg aan het timmeren. Naast dat ze een duizendpoot lijkt te zijn, componeert ze al sinds jonge leeftijd muziek. Want: “in muziek kan ik iets kwijt wat ik in geen enkele taal kan verwoorden.” Wij spraken haar over haar drukke bestaan, haar carrière en haar dromen.

Sarah Neutkens
Sarah Neutkens, © Anna Perger

Creatief gezin

Dat Sarah een druk en creatief bestaan leidt, is niet zo gek: haar ouders hebben namelijk ook een creatief beroep en zo kreeg ze haar creativiteit met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder is designer en meubelmaakster en geeft les, mijn vader is beeldend kunstenaar en musicus. We luisterden veel klassieke en moderne muziek, maar bijvoorbeeld ook veel R.E.M. Het is daarom ook niet zo vreemd dat ik zelf ook altijd dingen aan het maken ben.

Wanneer ben je gestart met componeren?

Ik geloof dat ik op mijn zevende pianolessen ging volgen en dat ik mijn eerste composities na een jaar schreef. Dat waren geen meesterwerken natuurlijk. Denk aan pianostukjes voor mijn katten, dat soort dingen. Op mijn tiende kreeg ik ineens de smaak te pakken: ik schreef mijn eerste serieuzere compositie naar aanleiding van het overlijden van mijn buurman. Sindsdien ben ik niet meer gestopt: in muziek kan ik iets kwijt dat ik in geen enkele taal kan verwoorden.

Had je direct in de gaten dat je je hierop wilde focussen?

Ik vond het wel direct heel leuk, maar ook frustrerend – ik heb namelijk weinig geduld. Voor mij is componeren één van de weinige dingen die dat proces van frustratie en dat lange zoeken waard is: zo worden de stukken die ik schrijf heel persoonlijk en ook vrij confronterend.

Sarah Neutkens
Sarah Neutkens, © Anna Perger

En dat is logisch. Sarah vertelt dat het soms een lange weg is naar het ‘perfecte stuk’. Er moet een bepaalde essentie in zitten, iets melancholisch hebben. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Met al haar verschillende banen én studie lijkt ons het lastig om overal de juiste tijd en focus voor te vinden. Toch lijkt Sarah alles uit elke dag te halen (of beter gezegd: persen).

Hoe zien jouw dagen er gemiddeld uit?

Die zijn heel vol, haha. Wel ziet elke dag er anders uit. Ik componeer vaak pas ’s avonds of ’s nachts, als het helemaal stil is om me heen. Ik sta altijd vroeg op, want ik hou ervan om mijn dag rustig te beginnen met een lekker ontbijtje en tijd met mijn katten.”

Ze vervolgt: “In de ochtend doe ik vaak modellenwerk, waarvoor ik veel onderweg ben. Na het modellenwerk ga ik naar huis om lekker voor mezelf te koken, hier ben ik dol op en maak ik tijd voor. Na het eten wandel ik nog een stuk, dat maakt mijn hoofd leeg. Na een lekkere wandeling is mijn hoofd leeg en ben ik klaar om te componeren. Het liefst met een glas wijn erbij!

Dat klinkt heftig. Op de vraag of ze nog wel eens slaapt, antwoordt ze: “Ik moet mezelf er echt toe zetten om voor twee uur naar bed te gaan. Ik ga dan zo op in het componeren dat ik de tijd helemaal vergeet. Ik werk graag ’s nachts omdat de nacht een bepaalde schoonheid heeft, die ik ook verwerk in mijn muziek.

Sarah Neutkens
Sarah Neutkens

Hoe zie je jouw carrière voor je?

Op een of andere manier ben ik altijd bang dat de inspiratie op een gegeven moment ‘op’ is. Dat ik niets meer uit mijn vingers krijg. Als ik de komende jaren mijn modellenwerk, composities en beeldende werk kan blijven doen, dan ben ik gelukkig. Natuurlijk hoop ik ook wel dat veel mensen mijn muziek luisteren en het mooi vinden. Een Vogue-cover of een editorial in de Gramophone zouden natuurlijk ook geweldig zijn. Maar dat kan nooit een uitgangspunt zijn, alleen maar een droom. Zo lang je blijft dromen dan komt het goed.

En wat haar dromen als componist zijn? “Een van mijn grootste dromen is om een keer samen te werken met mijn favoriete regisseur, Peter Greenaway. De beelden die hij creëert raken me heel diep. Mijn muziek is vaak melancholisch van aard, iets dat ik ook herken in zijn films. Toch denk ik dat mijn ultieme droom is om voor altijd te blijven componeren. Dat is toch echt wat mijn leven zin geeft.

Inspirerende woorden om mee af te sluiten. Je zult ons in ieder geval nooit meer horen klagen over te weinig uren in een dag.

Benieuwd naar Sarah’s composities? Luister ze op Spotify.

Lees ook: NSMBL’s Spotify-artiest van de week – de Nederlandse zangeres RIMON

Reageer op artikel:
In gesprek met Sarah Neutkens – componist, model én beeldend kunstenaar over hoe ze alle ballen hooghoudt
Sluiten