Josca
Josca Food 1 apr 2017
Leestijd: 1 minuut

Ja, echt: de grootte van je wijnglas bepaalt hoeveel je drinkt

Misschien had je zin om weer eens een terrasje te pakken met je vriendinnen en hadden jullie elkaar zóveel te vertellen dat het aantal wijntjes dat jullie consumeerden nogal hoog opliep. Misschien was je bij je vriend thuis en wilde je je niet onder de tafel laten drinken door zijn vrienden. Hoe dan ook: een onderzoek dat gepubliceerd werd in BMC Public Health bewijst dat er echter nog andere dingen mee kunnen spelen met de hoeveelheid wijn die je drinkt, en het heeft alles te maken met perceptie.

Hoe werkt dit nou? Zorgt een groot of klein glas er echt voor dat je meer of minder gaat drinken? De researchers van desbetreffend onderzoek testten dit door drie verschillende glazen wijn te vullen met eenzelfde portie wijn. Dit werd getest in een bar, waarbij elke nacht een ander glas van de drie groottes werd gebruikt. De avonden en nachten dat de klanten hun wijn in een groter glas aangeboden kregen, werd er zo’n 10% meer besteld dan toen de klanten een klein of een medium glas kregen.

De reden hierachter is eigenlijk niet meer dan logisch: eigenlijk houden je hersenen je voor de gek. Eenzelfde hoeveelheid wijn kan namelijk minder lijken zodra je dit in een groot glas schenkt. Om die reden zal je waarschijnlijk meer bestellen, sneller drinken en ook meer geld uitgeven. De volgende keer als je een lutje wijn in een enorm glas krijgt uitgeserveerd, weet je dus wat voor spelletje er (mogelijk) gespeeld wordt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ja, echt: de grootte van je wijnglas bepaalt hoeveel je drinkt
Sluiten