Josca
Josca Love & Life 14 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Ja, sproeten hebben daadwerkelijk een functie

Misschien heb je je sproeten vroeger wel vervloekt omdat je ze niet mooi vond, of omarm je juist hun schoonheid. Maar behalve het feit dat sproeten je schattig en engelachtig doen ogen (ja, echt wel!), hebben ze ook nog een functie.

YouTube-kanaal SciShow legde het ons even haarfijn uit. Want wat zijn sproeten eigenlijk precies? De plekken waar sproeten zich vormen, bevatten een hoger gehalte aan het stofje melanine dan de rest de rest van je huid. Melanine is het pigment dat zorgt voor je oog-, haar- en huidskleur. Dit pigment wordt gemaakt door huidcellen, zogenaamde melanocyten, en deze zorgen ervoor dat je huid beschermd wordt tegen de zon en het verkleuren van je huid.

Een sproet is in feite een ophoping van melanine

Normaal gesproken komt melanine overal evenveel voor in de huid, maar in het geval van sproeten zijn er ophopingen van feomelaninen, die ook wat meer roodachtig zijn dan bijvoorbeeld de eumelaninen die veel voorkomen bij mensen met donker haar. De ophopingen, oftewel sproetjes, beschermen je door donker te worden in de zon. De melanine is in dit geval dus een natuurlijke zonnebescherming. Als je minder in de zon zit, worden je sproeten ook weer minder.

Denk echter wel altijd aan UV-bescherming

Zoals je echter waarschijnlijk maar al te goed weet als sproeten-bezitter, kun je natuurlijk niet zomaar uren in de zon blijven zitten zonder dat het schade aanricht – net als ieder ander. Je kunt nog steeds flink verbranden en UV-straling is nog steeds schadelijk. Gebruik dus altijd zonnebescherming, ook als je maar een half uurtje op het terras gaat zitten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ja, sproeten hebben daadwerkelijk een functie
Sluiten