Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 18 jan 2018

Maak je graag selfies? Dan kan het zijn dat je lijdt aan selfitis

Tegenwoordig is kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen hoe het leven was zonder front-camera. Wat deden we met onze tijd? We nemen anno 2018 maar wat graag foto’s van onszelf. Op zich niks mis mee, totdat je ineens blijkt te lijden aan ‘selfitis’.

Vormen van selfitis

Selfwatte? Selfitis. Uit een onderzoek blijkt nu dat je dus kunt lijden aan selfitis. No worries, het is (nog) geen officiële aandoening, maar er zijn wel degelijk symptomen.
Grofweg zijn er zes stadia: ‘environmental enhancement’: het maken van een selfie op een speciale locatie om bij anderen op te vallen, ‘social competition’: het maken van selfies om meer likes op social media te krijgen, ‘attention-seeking’: het maken van selfies om aandacht te krijgen van anderen, ‘mood modification’: het maken van selfies om je beter te voelen, ‘self-confidence’: het maken van selfies om meer zelfvertrouwen te krijgen en ‘subjective conformity’: het maken van selfies om bij een bepaalde groep te horen.

Chronische selfitis

Mensen die chronisch last hebben van selfitis, vallen meestal onder de ‘attention seeking’, ‘environmental enhancement’ en ‘social-competition’. Ook passen zij zich vaak aan mensen om hen heen aan en vertonen gedrag dat vergelijkbaar is met andere mogelijk verslavende gewoontes.

Geen gedragsstoornis

Toch wil het onderzoek selfitis nog niet een echte gedragsstoornis noemen. Er is meer onderzoek voor nodig om de psychologische gevolgen ervan te kunnen beoordelen. Toch, als je de symptomen zo even bekijkt, is de kans groot dat je er wel eentje kunt afvinken.

psychology today

Reageer op artikel:
Maak je graag selfies? Dan kan het zijn dat je lijdt aan selfitis
Sluiten