Afvallen? Het Paleo dieet is razend populair en dit is hoe het werkt

Een aantal kilo’s kwijtraken doe je door minder te eten en meer te bewegen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom vinden velen diëten zo fijn, omdat zo’n voedingspatroon wat houvast biedt tijdens het afvallen. Vandaag bespreken we één van de meest populaire diëten van 2019, het Paleo dieet.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen met het Paleo dieet

Het Paleo dieet, ook wel het oerdieet, is eigenlijk meer een levensstijl dan een dieet. Het Paleo dieet is namelijk een levensstijl gebaseerd op het voedingspatroon van onze voorouders, de oermens. Ons lichaam is namelijk ingesteld op onbewerkt voedsel en niet op het voedsel van nu dat ontzettend bewerkt en bespoten is. Hierdoor hebben veel mensen last van overgewicht en een tekort aan mineralen. Tijdens het Paleo dieet ga je dit tegen, door je te focussen op puur en onbewerkt eten.

Tijdens het dieet richt jij je meer op wat je eet, dan op hoeveel je eet. Alle bewerkte voedingsmiddelen worden zoveel mogelijk vermeden en het eten van voldoende groenten, fruit, noten, vlees, vis, noten en zaden staat centraal.

Wat eet je tijdens het Paleo dieet?

Je eet voldoende groenten, fruit, noten, vlees, vis, noten en zaden. Het belangrijkste aan dit dieet is dat je geen zuivel, granen, gluten, en toegevoegde suikers of andere koolhydraten eet. Het eten dat je binnenkrijgt moet zo puur en vers mogelijk zijn. Dit dieet is makkelijk vol te houden, omdat jij je dus niet focust op weinig eten, maar op gezond en puur eten.

? Double tap if you ❤️ it * * * * * * * * ?Get Your FREE Paleo Guide – Link In Our Bio!? * * * * * * * * ✅ Follow @paleopower_ for your daily dose of Paleo inspiration ? * * * * * * * * * * * * ? by @veronicacleaneating

1,148 Likes, 14 Comments – Paleo | Diet | Healthy (@paleopower_) on Instagram: “? Double tap if you ❤️ it * * * * * * * * ?Get Your FREE Paleo Guide – Link In Our Bio!? * * * * *…”

De drie valkuilen van het Paleo dieet

Voordat je aan het dieet begint, moet je deze dingen weten.

De oermens at helemaal niet zoveel vlees

Als wij aan de oermens denken, dan denken we aan vlees. Heel veel vlees. Alleen is dit helemaal niet terecht, de oermens at namelijk een stuk minder vlees dan wij nu doen. Onze voorouders jaagden veel, maar vingen zelden iets. En dat wat ze vingen deelden ze met een grote groep en moest snel opgegeten worden.

Helemaal losgaan op de hamburgers, steaks en spareribs is dus niet de bedoeling tijdens het Paleo dieet. Per persoon mag je drie keer in de week honderd gram vlees.

Niet iedereen is hetzelfde

Tijdens het Paleo dieet wordt ervan uitgegaan dat iedereen hetzelfde is. Zo wordt met allergiën bijvoorbeeld geen rekening gehouden. Zuivel wordt als ‘slecht’ gezien en noten als ‘goed’. Als jij allergisch bent voor noten, eet dan iets meer koolhydraten of wat zuivel. Of als je merkt dat jij bepaalde eiwitten niet zo goed verwerkt, ruil ze dan in voor iets anders. Zie het dieet als een richtlijn, niet als een strak voedingsschema.

Het gaat ‘m vooral om de levensstijl

Het Paleo dieet staat natuurlijk bekend als manier om wat overtollige kilo’s kwijt te raken, maar het is meer dan dat. Houdt het Paleo dieet vast als levensstijl na het afvallen, dan zullen de kilo’s ook wegblijven. Het is prima vol te houden en voorkomt het gevreesde JoJo-effect. Als je het gewenste gewicht hebt bereikt mag je wel iets minder streng zijn voor jezelf, als je het maar niet compleet loslaat.

Het fijne aan dit dieet is dat je zelf behoorlijk wat vrijheid hebt en genoeg lekkere maaltijden kan maken. Wie zoekt op ‘Paleo recepten’ vindt genoeg gerechten die er goddelijk uitzien én Paleo-proof zijn. Met de bovenstaande drie vakuilen in het achterhoofd kan er niets mis gaan. Check ook even deze feitjes en fabels over afvallen voordat jij je in dit dieet stort.

Jasper AlblasVoedingscentrum

Reageer op artikel:
Afvallen? Het Paleo dieet is razend populair en dit is hoe het werkt
Sluiten