Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Food 18 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Shocking! Dit doet cafeïne (na jouw lekkere kop koffie) met je lichaam

Geen beter begin van de dag dan een goeie bak koffie. Even laten pruttelen, scheutje melk(vervanger) erdoorheen en je momentje van rust is zelfs in de drukte van de ochtend gecreëerd. Toch worden we nu even aan het denken gezet. Is de cafeïne, die hoogstwaarschijnlijk ook in jouw favo koffie zit wel zo’n gezond goedje om de dag mee te beginnen? Je weet misschien al het een en ander, maar laten we nu even écht kijken wat het precies met je doet.

Van magische bak, naar akelig goedje…

Dit is wat koffie nou echt met je lichaam doet

Sommige gewoontes zitten er zó lang in dat je niet eens meer nadenkt over wat het nou precies voor (en met) je doet. Voor veel mensen is het zwarte bakkie geluk een van deze dagelijkse tradities. Heerlijk, dat is het zeker. Maar of het nou zo gezond is?

In dit favoriete warme (of juist iced) drankje van velen, zit cafeïne. Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffiebonen, thee, maté en cacaobonen. Het heeft een stimulerende werking en is lichtelijk psychoactief. Hierdoor zorgt het voor een verhoging van je energielevel, extra kracht, een verhoogde concentratie, een verbeterde focus, een snellere vetverbranding en een gelukkig gevoel. Wel is het zo dat je lichaam er op den duur aan went en dat je dus dus meer koffietjes achterover moet tikken om hetzelfde “energieke” gevoel te krijgen. Ook heeft het zéker niet alleen maar voordelen.

Een overdosis cafeïne

Drink je veel koffies, theetjes of frisdranken met cafeïne en krijg je een te grote hoeveelheid cafeïne binnen, dan kan dat stiekem nog best wel gevaarlijk zijn. Cafeïne blijft net zoals bijvoorbeeld alcohol voor een langere periode in je lichaam. Bij de meeste mensen zijn de effecten van cafeïne merkbaar binnen enkele minuten en vindt het piekmoment plaats rond 40 minuten na de inname. Op dat moment zijn de effecten het meest duidelijk. Hoe lang de stof precies in je lichaam blijft en werkzaam is, verschilt per persoon. Dit hangt af van je lengte, gewicht, gezondheid en gevoeligheid voor het oppeppende stofje.

Wel is het belangrijk om in de gaten te houden wat het precies met jouw lichaam doet. Een te grote hoeveelheid cafeïne in je lichaam kan namelijk zorgen voor een grote hoeveelheid aan vervelende bijwerkingen. De meeste symptomen heeft elke koffiedrinker al wel eens ervaren, zoals een gevoel van irritatie, een trillerig gevoel en een versterking van angsten en stress. Maar het is goed om te weten dat dit niet alles is.

Van een beetje stress tot paniek

Een teveel aan cafeïne kan ook leiden tot duizeligheid, misselijkheid, suizende oren, hoofdpijn, hartkloppingen, slechte tanden, rusteloosheid en slaapproblemen. In heel extreme gevallen kan het zelfs zorgen voor hallucinaties en spasmes. Niet best dus. Om hier ver van weg te blijven is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en het middeltje niet te misbruiken. Heb je veel stress en denk je dat een koffietje extra je deze dag door zal helpen? Think again. Koffie zal de afgifte van het stresshormoon cortisol verhogen, waardoor je dus juíst een nóg grotere stresskip zult worden.

Niet alleen maar koffie-horror

Toch hoef je het magische koffiezetapparaat niet meteen je huis uit te verbannen. Zo lang je met mate drinkt zou het juist voor positieve effecten kunnen zorgen. Zo laten verschillende onderzoeken zien dat koffiedrinkers minder kans lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2, wordt het risico op de ziekte van Parkinson verminderd en zou het je kunnen beschermen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. En het mooiste van dat alles: volgens een onderzoek van Harvard maakt het je gelukkiger. Één bakkie minder en die ingebakken gewoonte van je hoeft helemaal geen horror te betekenen.

Dit zijn de effecten van koffie op je huid

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.