Jill Goetschalckx
Jill Goetschalckx Love & Life 23 jun 2018

5 signalen dat je niet genoeg koolhydraten eet

Koolhydraten zijn tegenwoordig volksvijand nummer één. We gooien massaal brood en pasta weg en vullen de koelkast en onze maag met salades en smoothies. Ho, stop. Dit zijn de tekenen dat je te weinig koolhydraten eet.

1. De vetrolletjes blijven

je hebt koolhydraten nodig om je metabolisme op gang te houden: je stofwisseling wordt anders in de loop van de tijd langzamer. En dan kun je de weegschaal op allerlei verschillende plekken neerzetten, de cijfertjes veranderen niet.

2. Je gaapt je door de dag heen

En dat komt misschien niet door stress of een volle agenda, maar door je koolhydraatarme dieet. De energie die je normaalgesproken hebt om leuke dingen te doen, te werken en uit te gaan, is ineens met de noorderzon vertrokken. Je hebt niet genoeg brandstof om de motor op gang te houden en dat kan weer effect hebben op je bloedsuikerspiegel. En dan zijn de rapen gaar: gaat die schommelen, dan kan dat zorgen voor hoofdpijn, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Snel een broodje smeren, dus.

3. Je verlangt naar suiker

Je hebt net je lunch op en snakt naar dropsleutels, cola, donuts, chocolade en croissantjes. Suiker! Lekker, maar niet voor de vetrolletjes. Grote kans dat je een koolhydratentekort hebt, die zorgt er namelijk samen met vriendje eiwit voor dat je verzadigd raakt.

4. Je zit wel erg lang op het kleinste kamertje

Heb je moeite met poepen? Of hoef je sowieso minder vaak naar het toilet? Het kan zijn dat je vezelinname (en dus het aantal koolhydraten) te laag is. Deze stoffen zitten vooral in fruit, zetmeelrijke groenten en brood.

5. Je stinkt uit je mond

Oeps. Wanneer je koolhydraatinname echt keldert, zal het lichaam moleculen, genaamd ketonen, aanmaken. En dat wil je niet, want die hebben een heel duidelijk geur. En nee, daarmee bedoelen we geen frisse pepermunt- of vanillegeur.

6. De zakdoekjes vliegen er doorheen

Niet alleen heb je koolhydraten nodig om je energielevel op peil te houden, ook helpen ze bij het produceren van antilichamen. En laten die er nu net voor zorgen dat je minder snel ziek wordt. Krijg je te weinig koolhydraten binnen, dan is de kans groot dat je weerstand lager wordt en je sneller verkouden bent. Dus, vanavond op het menu: pasta!

Daily mail

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 signalen dat je niet genoeg koolhydraten eet
Sluiten