Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 5 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Situationships en picknicken: dit waren de trends op Tinder in 2022

Ook dit jaar is er weer flink getinderd. We bespraken de datingtrends van 2023 al met je, maar hebben nog helemaal niet teruggeblikt op 2022. Hoog tijd om dat eens te doen! Tinder zet alle trends van het afgelopen jaar eens op een rijtje.

En er zitten nogal onverwachte trends bij.

Dit waren de trends op Tinder in 2022

Nu 2022 ten einde loopt, deelt Tinder haar Year in SwipeTM: van nieuwe relatielabels en standpunten over maatschappelijke kwesties, tot nuchtere dating trends en de nieuwe emoji’s die opduiken in de chat. Year in Swipe laat zien welke datingtrends, activiteiten en interesses het populairst waren onder Nederlandse daters in 2022.

1. Jonge singles (18-15 jaar) zien de ‘situationship’ als echte relatiestatus

Meer dan een hook-up, maar niet helemaal een traditionele relatie. De “situationship” staat anno 2022 bekend als een casual en vrijblijvende relatie waarbij die status duidelijk wordt uitgesproken. Tinder zag wereldwijd een stijging van 49% van leden die deze nieuwe relatie-status aan hun profiel toevoegden. Meer dan 1 op de 10 jonge singles wereldwijd zei dat ze de voorkeur geven aan situationships als een manier om een relatie te ontwikkelen met minder druk.

2. De dinner-date is passé.

Het lijkt erop dat de activiteiten die we vaak tijdens de pandemie ondernamen zijn blijven hangen. Vermeldingen van “Picknicken” en “Museum” in Nederlandse Tinder bio’s zijn dit jaar toegenomen2, wat kan betekenen dat singles elkaar tegenwoordig ontmoeten via meer dan alleen een diner en drankjes. Ze kiezen voor minder traditionele en meer authentieke manieren om elkaar te leren kennen. Andere creatieve activiteiten zoals pottenbakken, karaoke en een kookcursus volgen kwamen allemaal voor in de top 10 van activiteiten op Tinder dates in Nederland.

3. Sterrenbeelden waren een van de meest populaire onderwerpen op Tinderprofielen

De sterrenbeelden Ram, Leeuw en Vissen werden in Nederland het meest in profielen gebruikt. Wereldwijd waren dit Leeuw, Schorpioen en Kreeft. Verrassend genoeg waren alle sterrenbeelden het meest geneigd om met exact hetzelfde sterrenbeeld te matchen.

4. Jonge singles laten zich inspireren door datingtrends uit de jaren 90

De snelst groeiende interesses op Tinder wereldwijd waren trends uit het verleden zoals 90’s Kid, Anime en Sneakers. Zelfs het favoriete “nieuwe” oude liedje van iedereen, “Running Up That Hill” van Kate Bush, maakte een comeback en stond in de wereldwijde top 10 van Spotify liedjes die op Tinder-profielen werden genoemd.

5. Standpunten over maatschappelijke onderwerpen kunnen een match maken of breken

Driekwart van de singles wereldwijd zocht een match die interesse heeft in maatschappelijke onderwerpen. Dit jaar voegden zelfs zoveel Tinder-leden de Oekraïense vlag toe aan hun profiel om steun te betuigen aan Oekraïne, dat deze op een gegeven moment in de wereldwijde top 10 van trending emoji’s op de app stond. Daarnaast zijn de interesses Activisme en Kiesrecht dit jaar in Nederland toegenomen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.