Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 2 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat doet slaaptekort nu echt met je hersenen? Dit is het antwoord

Iedereen heeft eens in de zoveel tijd plafonddienst A.K.A. een slapeloze nacht. Heel vervelend natuurlijk en de volgende dag ben je vaak wat suffer dan normaal. Maar naast moe, suf en chagrijnig zijn, heeft slaaptekort daadwerkelijk impact op je hersenen zelf.

Of je nu wekelijks meerdere keren moeilijk in slaap komt, of één nachtje veel te laat bent gaan slapen, maakt niet uit. Zelfs een enkele nacht te weinig slaap heeft invloed op je lichaam.

De gevolgen van slaaptekort

Volgens de National Sleep Foundation heeft een volwassene zo’n acht tot negen uur slaap nodig per nacht. We weten natuurlijk niet hoeveel jullie slapen, maar wij komen hier vaak niet aan. Vandaar dus dat we ons ook vaak afvragen in hoeverre dit nu echt schadelijk is voor je lichaam en dan voornamelijk je hersenen.

Er zijn veel onderzoeken geweest naar de gevolgen van heftig slaapgebrek. Zo is het bewezen dat bij een hele lange tijd geen slaap, je kan gaan hallucineren en je gevoelig wordt voor een psychose. Het is natuurlijk niet voor niets dat het wakker houden van gevangenen een marteltechniek is. Maar wanneer het aankomt op het daadwerkelijke effect van slaaptekort op je hersenen, kan een enkele nacht al effect hebben.

“Sleep changes the physical structure of the brain on a microscopic level,” vertelt slaapprofessor Dr. Avram R. Gold. Deze veranderingen variëren enorm en gaan over specifieke gebieden in je hersenen, maar ook over het algehele welzijn ervan.

Geheugenverlies

Een van de gevolgen van gebrek aan slaap is geheugenverlies. Dr. Gold legt uit: “Sleep deprivation causes the undoing of synapses in the hippocampus that were formed to store short-term memory. During sleep, short term memory is transferred to long-term memory storage in the other parts of the cortex, the synapses that stored the memory in the hippocampus are undone, and the hippocampus has space to store new short-term memory. Sleep deprivation gets in the way of this undoing of synapses. They remain intact in the hippocampus keeping the memory current.”

Goed, het lukt je dus niet om korte termijnherinneringen te veranderen naar lange termijnherinneringen wanneer je te weinig slaap krijgt. Da’s vervelend want daardoor ga je veel dingen vergeten en sla je bijvoorbeeld stof die je leert niet op.

Communicatie tussen de cellen in je brein verslechtert

Naast geheugenverlies blijkt het ook zo te zijn dat slaapgebrek invloed heeft op hoe de cellen in je brein communiceren. Een onderzoek naar slaaptekort in 2017 toont aan dat de elektrische signalen naar verschillende gedeeltes van je brein (dit is hoe cellen communiceren) verslechtert. Cellen “praten” niet langer effectief met elkaar. Als je dus een taak hebt waarbij je meerdere hersengebieden moet gebruiken, gaat dit veel moeilijker wanneer je te weinig slaapt.

Je beloningssysteem snapt er niks meer van

Een gedeelte in je brein is gelinkt aan beloningen en het fijne gevoel dat we krijgen wanneer we iets leuks doen. Volgens een studie uit 2017 voelt ook dat gebied de negatieve gevolgen van slaapgebrek. Volgens onderzoeker Nora Volkow komt dit door het effect van slaapgebrek op de aanmaak van dopamine. Je hersencellen kunnen wel dopamine vrijgeven, maar niet ontvangen.

Het gevolg? Het is moeilijke om risico’s in te schatten waardoor we grotere risico’s nemen. Als je een nacht weinig hebt geslapen, probeer dus niet door oranje te fietsen. De kans is namelijk groot dat je de tijd die je hebt volledig verkeerd inschat en een gevaar in het verkeer bent.

Geen motivatie en mega emotioneel

Naast het nemen van verkeerde risico’s, zijn er meer gevolgen. Zo vermindert je motivatiegevoel, zijn je emoties door de war en is je beweging ook niet optimaal. Daarnaast toont onderzoek aan dat een enkele nacht slaaptekort ervoor kan zorgen dat je dopamine niveau een tijdelijke boost krijgt. Dit verklaart waarom je soms na een nacht stappen een beetje hyper bent of een euforisch gevoel hebt (tot je na de lunch ineens instort).

Gelukkig zorgt een enkele nacht slaaptekort niet voor blijvende schade. Maar mocht je regelmatig nachten slaap missen, kan het geen kwaad om even langs te dokter te gaan.

Bustle

Reageer op artikel:
Wat doet slaaptekort nu echt met je hersenen? Dit is het antwoord
Sluiten