Josca
Josca Love & Life 20 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Eindelijk antwoord! Zo ontstaat het slaapzand in je ogen

Wat is dit rare goedje dat altijd in onze ogen zit als we wakker worden? Het zogeheten slaapzand, oogafscheiding, slaap in je ogen, of welke term je er ook voor wil gebruiken, bestaat uit slijm, dode huidcellen, olie, stof en bacteriën. Niet heel smakelijk dus. Youtube-kanaal SciShow legt dit eens even haarfijn uit.

Wat is het slaapzand in je ogen?

Het filmpje even kort samengevat: je oog heeft een soort van slijmlaagje dat je ogen vochtig houdt en daar bovenop zit een olielaagje. Als je wakker bent, zorgen je oogleden ervoor dat eventuele vuiltjes die in je oog komen, eruit gaan door te knipperen. We hebben het hier niet alleen over zichtbare vuiltjes, maar ook deze die het menselijk oog niet kan waarnemen. In de nacht knipper je niet, wat precies de reden is waarom vuiltjes zich ophopen in de hoekjes van je ogen, samen met een deel van het slijm- en olielaagje.

Oogafscheiding

Hiernaast zijn er ook nog verschillen wat betreft de oogafscheiding. Het ene moment zal dit residu zacht en slijmerig zijn, terwijl het de andere keer meer een hard overblijfsel is dat qua structuur haast iets weg heeft van een korstje. Ook daar is een reden voor. Wanneer je een allergische reactie hebt, zal je meer in je ogen wrijven en maakt het oog meer slijm aan, oftewel: de afscheiding wordt ook slijmeriger.

Al met al is dit rare verschijnsel dus totaal onschuldig en normaal, hoogstens een klein beetje vervelend.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Eindelijk antwoord! Zo ontstaat het slaapzand in je ogen
Sluiten