Redactie
Redactie Love & Life 7 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Slaap je slecht bij volle maan? Volgens wetenschappers komt het hierdoor

Het is weer zover: een onrustige nacht vol bizarre dromen of eindeloze plafonddiensten. En ja hoor, wanneer je de maanstand checkt, wordt het duidelijk. Volle maan. Toch was de wetenschap er tot voor kort niet over uit of deze slapeloze nachten écht veroorzaakt worden door een volle maan. Maar, daar is nu verandering in gekomen. 

Volle maan: onrustig slapen

Vanuit de astrologie wordt al langer beweerd dat een volle maan invloed heeft op je nachtrust. Zo zouden energieshifts (of mood swings) te maken hebben met de transitie van de maan. Om de 2,5 dag verschuift de maan namelijk naar een nieuw sterrenbeeld die zijn eigen energie met zich meebrengt. Daardoor kan er bij een volle maan een bepaalde rusteloosheidontstaan.

Eerder schreven we op Bedrock dat de wetenschap dit astrologisch oogpunt nogal betwistte. Toch schrijft de Volkskrant nu dat er wetenschappelijk bewijs is voor de werkelijke krachten van de volle maan.

Kortere nachten

Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Argentinië sloegen de handen ineen om het effect van de volle maan op de slaap uitgebreider te onderzoeken. In Science Advances schrijven zij hoe 100 inheemse Argentijnen en 400 Amerikaanse studenten een polsbandje om kregen. Dit polsbandje zou meten wanneer de proefpersonen sliepen.

Wat bleek? In de 5 nachten voor een volle maan vielen de proefpersonen 30 tot 80 minuten later in slaap. Ook sliepen zij gemiddeld 45 minuten korter dan de andere nachten.

Deze resultaten zijn opvallend, want eerder dachten onderzoekers dat de slaapkwaliteit tijdens een volle maan wordt beïnvloed door het extra licht van de maan. En dit gold inderdaad ook voor de groep proefpersonen uit de Argentijnse inheemse volkeren die geen elektriciteit gebruiken. Maar nu komt het: de Amerikaanse proefpersonen, die ’s avonds wel kunstmatig licht hadden, ervaarden eveneens slaapproblemen tijdens een volle maan.

Wat is dan de verklaring?

Oke, het maanlicht zelf is dus niet allesbepalend. Wat is dan wel de verklaring voor deze kortere nachten? De onderzoekers hebben nog geen harde bewijzen, maar ze vermoeden dat het met de evolutiete maken heeft.

In donkere nachten konden onze voorouders namelijk geen hand voor ogen zien. Alleen tijdens de lichtere nachten rondom een volle maan was het gunstig om wakker te blijven, zodat er gezocht kon worden naar eten. Ook sociale gelegenheden (full moon party) vonden daarom plaats tijdens een volle maan.

Ritueel bij volle maan

Het is dus bewezen dat mensen slechter slapen tijdens een volle maan. Aangezien een voorbereid mens voor twee telt, hebben wij alvast even alle komende volle manen voor jou op een rijtje gezet.

En natuurlijk, een onrustige nacht is niet fijn. Maar probeer ook even stil te staan bij die heldere volle maan. Laat de emoties die opkomen toe en reflecteer erop. Zo kun je je weer klaarmaken voor een nieuwe periode van groei.

Bedrock

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Slaap je slecht bij volle maan? Volgens wetenschappers komt het hierdoor
Sluiten