Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 7 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe je van een slechte adem afkomt, want niemand wil zich hier druk om maken

Laten we even eerlijk zijn, iedereen heeft weleens last van een slechte adem. Je probeert dan ieder gesprek te ontwijken en zoekt hulpeloos in je tas naar een verdwaald Smintje. Een slechte adem kan door van alles komen, maar de vraag is natuurlijk hoe we er vanaf komen.

Zeker als een slechte adem regelmatig voorkomt, is het verstandig te checken wat de oorzaak hiervan is. Een slechte adem valt enigszins te fixen met wat Listerine of Mentos, maar voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Om je van dit ongemakkelijke probleem af te helpen, hebben wij zes tips voor je waardoor je adem voortaan super fris ruikt.

1. Maak je tong schoon

Een van de grootste oorzaken van een slechte adem, zijn de zuurstof-hatende bacteriën genaamd anaerobe bacteriën. Deze bacteriën houden niet van frisse lucht en dat zorgt ervoor dat ze zich dieper in jouw mond nestelen en daar kleine ontstekingen veroorzaken. Die kleine ontstekingen zorgen voor een nare geur en daar zitten we dus niet op de wachten. Gebruik een tongschraper om de bacteriën te verwijderen, of  gebruik je tandenborstel hiervoor.

2. Gebruik een zuurstofrijke mondspoeling

Zodra je een zuurstofrijke mondspoeling gebruikt, verdrijf je de anaerobe bacteriën uit de plekjes die je met de tongschraper niet bereikt. Het is ook belangrijk om even goed te gorgelen met het mondwater. Het is even afzien, maar dan heb je wel een frisse adem.

3. Drink genoeg water

“Drink meer water” is tegenwoordig iedereens irritante antwoord op elk probleem. En sorry – not sorry -, maar het helpt dus ook tegen een slechte adem. Uitdroging zorgt ervoor dat je minder speeksel aanmaakt, terwijl er juist veel antibacteriële stoffen in je speeksel zitten. Speeksel zorgt ervoor dat je adem minder stinkt, dus voorkom kosten wat het kost die uitdroging. Stay hydrated.

4. Eet een appel

Of iets anders crunchy gezonds. Appels, wortels, selderij en dergelijke poetsen de tanden op een natuurlijke manier. Het haalt de etensresten tussen de tanden vandaan en verwijdert de bacteriën.

5. Kauw op peterselie of munt

Dit klinkt heel middeleeuws – we know -, maar het werkt echt. Munt zorgt ervoor dat je adem opfrist en peterselie strijdt tegen zwavel. Zwavel is hetgeen dat ook zorgt voor een slechte adem, dus mocht er iets met peterselie op het menu staan, kies dan hiervoor. Drink er muntthee bij, probleem opgelost.

6. Poets en flos elke dag

Iedere dag tandenpoetsen lijkt vanzelfsprekend, maar willen toch nog even benadrukken hoe belangrijk dit is. Wie zijn tanden dagelijks poetst en flost heeft simpelweg een stuk minder bacteriën in zijn mond zitten en ruikt daardoor beter. Flossen zorgt ervoor dat de bacteriën verdwijnen op de plekken waar jij met je borstel niet komt. Dit is niet alleen goed voor je adem, maar ook voor de gezondheid van je tandvlees. Als je last krijgt van een tandvleesziekte omdat je niet genoeg reinigt, dan verlang je terug naar de tijd dat jij je nog druk maakte om je adem.

Nog steeds last van een slechte adem? Neem dan contact met je tandarts op. Als je langdurig en regelmatig last hebt van een slechte adem, is de kans namelijk groot dat er iets ‘groters’ aan de hand is.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Dit is hoe je van een slechte adem afkomt, want niemand wil zich hier druk om maken
Sluiten