Zita Vervoort
Zita Vervoort Love & Life 9 januari 2020

Good to know – Waarom je zo snel geïrriteerd bent en wat je eraan doet

We hebben allemaal wel eens momenten dat we snel geïrriteerd zijn en het liefst de boel bij elkaar willen schreeuwen. Maar het kan ook zo zijn dat je je aan elk klein dingetje al irriteert en eigenlijk helemaal niet begrijpt waarom. Hoe komt dat en wat doen we hieraan?

Geïrriteerd zijn (op wat dan ook) is vervelend en soms ook heel vermoeiend. Wij vertellen je waarom je soms zo snel geïrriteerd bent en wat je hieraan kan doen. Take notes.

Geïrriteerd zijn

Iemand smakt te hard of je vriendin komt voor de zoveelste keer te laat, het zijn bekende redenen om geïrriteerd te raken. Het ene weegt zwaarder dan het andere, maar voor iemand die heel snel geïrriteerd raakt is het allemaal even vervelend. Het kost veel energie om annoyed te zijn en daarom vertellen wij je wat je eraan kunt doen.

Waarom zijn we snel geïrriteerd?

Waarom we zo snel geïrriteerd zijn ligt aan allerlei factoren. Als je echt heel snel geïrriteerd bent komt dat waarschijnlijk omdat je van jezelf al een gevoelig persoon bent. Je trekt je veel aan van wat anderen doen en bent hier veel mee bezig, vaak zelfs onbewust.

Het kan ook zo zijn dat je niet lekker in je vel zit of slecht hebt geslapen. Dan ben je sneller prikkelbaar en trek je je veel meer aan van wat anderen doen. Maar wat doen we eraan om niet zo snel geïrriteerd te worden en onszelf niet helemaal op te vreten?

1. Onderzoek de oorzaak

Als je merkt dat je snel geïrriteerd bent moet je je bedenken wat de oorzaak is van deze irritatie. Misschien heb je slecht geslapen of heb je heel erg honger waardoor je andermans acties niet aan kan (snappen wij). Als je weet waar het vandaan komt lukt het misschien beter om deze situatie te accepteren en los te laten. Keep your head up.

2. Tel tot tien

Het klinkt misschien een beetje suf, maar tel even tot tien in jezelf en adem diep in en uit. Vind je het bijvoorbeeld bloedirritant dat iemand de hele tijd met z’n vingers op tafel aan het tikken is? Pas deze methode dan toe. Het is namelijk maar iets heel kleins dus het is vaak onnodig om hierover geïrriteerd te zijn. Door deze methode toe te passen laat je de irritatie los en ga je weer door.

3. Heb medelijden met jezelf

Medelijden met jezelf hebben klinkt misschien egoïstisch, maar is eigenlijk heel goed als je snel geïrriteerd bent. Voor jou is dit namelijk iets wat heel vervelend is en je veel energie kost, dus je mag jezelf best even troosten (yes girl). Probeer je in te beelden dat andere mensen er ook voor je zijn, want hierdoor voel je je begrepen en lukt het je beter om irritatie los te laten.

4. Bekijk het vanuit een ander perspectief

Wanneer je heel snel geïrriteerd bent over iets is dit voor jou misschien wel een hele grote ramp. Toch is het ook goed om even te bedenken dat er ergere dingen zijn dan jouw irritatie en het niet het einde van de wereld is. Soms kwets je onbedoeld mensen in je omgeving, omdat je bijvoorbeeld een sneer naar diegene geeft. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus bedenk je dat het eigenlijk niet zo erg is en voorkom hiermee troubles.

5. Zoek afleiding

Als je echt zó geïrriteerd bent dat je het even niet meer aankan (wat wij helemaal begrijpen) is het goed om afleiding te zoeken. Loop een rondje in de buitenlucht of begin over een ander onderwerp te praten. Kan je niet tegen vervelende geluiden of mensen die smakken? Zet gewoon lekker die koptelefoon op en je hebt er geen last meer van. Niemand die doorheeft dat je deze opdoet omdat je het gesmak niet aankan.

Deze methodes geven je een goed zetje in de rug om minder snel geïrriteerd te zijn en zijn zeker het proberen waard. Mochten ze toch niet helpen maar wil je wel van je irritatie af? Dan is het een idee om eens met een therapeut te praten.

Reageer op artikel:
Good to know – Waarom je zo snel geïrriteerd bent en wat je eraan doet
Sluiten