Tessa Ham
Tessa Ham Money 1 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

5 tips om zo snel mogelijk een vakantie bij elkaar te sparen

Nu steeds meer landen op code geel springen, kun je er niet omheen: je hele tijdlijn op Instagram lijkt de koffers te hebben gepakt. En omdat we vorig jaar ook al niet echt op vakantie konden, begint het bij jou ook te kriebelen. Maar ja, lukt dat wel als je daar nu eigenlijk geen geld voor hebt? We delen vijf tips om zo snel mogelijk een vakantie bij elkaar te sparen.

Zo kun je hopelijk aan het einde van de zomer of iets later, ook op vakantie. Of dat nou op een zonnig strand is of in de mooie natuur van Nederland.

Snel sparen voor vakantie

Van besparen op je uitgaven tot juist extra geld binnenkrijgen: hier zijn vijf tips om snel te sparen voor je toekomstige vakantie.

1. Bedenk een realistisch doel

“Te vaak zoeken mensen eerst een vakantie uit, en bepalen ze aan de hand daarvan hun budget”, zegt Jesse Mecham, de oprichter van You Need a Budget. “Terwijl het beter is om éérst te kijken hoeveel je kwijt wil zijn aan de vakantie.”

Waarschijnlijk willen we allemaal wel vakantie vieren op een luxe resort in Bora Bora. Maar als je nu pas gaat sparen voor een vakantie is de harde waarheid dat dat waarschijnlijk niet gaat lukken.

Zet daarom je uitgaven van de afgelopen drie maanden op een rij en kijk hoeveel je maximaal kunt sparen als je bijvoorbeeld eind augustus of later op vakantie wil gaan. Wees niet sip als je maar een paar honderd euro weet te sparen, ook daar kun je héél leuk van op vakantie. Wat dacht van je bijvoorbeeld van een glamping in Nederland, festival style? Of een hotel dichtbij het strand?

Als je eenmaal een budget hebt vastgesteld, is het wél een goed idee om op zoek te gaan naar een leuke vakantie. Dit zal je namelijk helpen om terrassessies om te ruilen voor goedkopere chillsessies in het park en om impulsaankopen te voorkomen.

Je weet immers waar je voor spaart: die leuke vakantie die jij al helemaal in je hoofd hebt gepland. Elke keer dat je in de (online) winkel staat, vraag je jezelf af: is dit het waard of wil ik liever op vakantie?

2. Bespaar op vakantie

Neem vooral ook rustig de tijd om je research te doen, want dat kan je zomaar tientallen euro’s besparen. Boek bijvoorbeeld op websites met hotel deals, gebruik trucjes om goedkope vliegtickets te scoren (soms is het bijvoorbeeld goedkoper om een enkele reis heen en een enkele reis terug bij verschillende vliegmaatschappijen te boeken) en wees flexibel in data en bestemming.

Koop in ieder geval niet via een website zoals Booking, maar altijd via de website van het hotel zelf. Er is niets mis met research doen op zo’n website naar mogelijke bestemmingen, maar vaak kost het meer, omdat het hotel bij elke boeking een commissie moet afstaan aan de andere partij.

Is de prijs van een hotel even duur op hun eigen website als op Booking? Trek als je durft de stoute schoenen aan en bel het hotel op. Soms kun je een korting regelen als je toch via het hotel boekt, omdat ze dan geen commissie aan Booking hoeven te betalen (een tip van een vriend die in een hotel werkt).

3. Bespaar even extreem om snel te sparen voor een vakantie

Bedenk van de hele week wat je wil eten (op basis van de aanbiedingen), maak een boodschappenlijst, doe weekboodschappen, fiets alle supermarkten langs en koop alleen huismerken. Ga tot je op vakantie gaat niet meer uit eten, maar uit lunchen (of eet zelfs helemaal niet buiten de deur).

Elke tip die je ooit op internet hebt gevonden, maar die je te extreem vond of niet vol kon houden (want: gemak), volg je op tot je op vakantie gaat. Het is de bedoeling dat je heel zuinig gaat leven. Elke euro die je bespaart, kan namelijk meteen in het spaarpotje voor je vakantie worden gestort. En wie weet, misschien blijft er nog een gewoonte na je vakantie hangen.

4. Verdien wat extra cash

Nu je zo snel mogelijk geld wil sparen, is dit het goede moment om een freelance klus aan te nemen, je spullen op Marktplaats te verkopen, aan te bieden om op te passen of schoon te maken, of om op een andere manier geld te verdienen. Doe research en brainstorm naar manieren die bij jou passen en je vindt wellicht zelfs een uitdagende manier om wat extra cash te verdienen die ook nog eens goed op je cv staat.

Tip: via de website Blackbear vind je uitdagingen/vraagstukken van echte bedrijven die je in bijvoorbeeld 14 dagen moet ‘oplossen’. Hoeveel geld je hiermee verdient, hangt af van hoe goed je beoordeeld wordt.

5. Doe een challenge

Heb je extra motivatie nodig om snel te sparen voor je vakantie? Doe dan een spaarchallenge, in je eentje of samen met de persoon met wie je op vakantie gaat. Zo kun je bijvoorbeeld 800 euro in 10 weken sparen. Doordat je elke week een bedrag opzij zet, voelt dat minder heftig als elke maand een groot bedrag. Bovendien zorg je dat sparen on top of mind en daarmee een prioriteit blijft.

Een andere challenge die je kunt doen is om tot je vakantie niets nieuws te kopen, behalve zaken die je echt nodig hebt (zoals tandpasta en brood). Gaat dat je een stap te ver? Koop dan alles tweedehands. Een challenge die niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Met deze 3 tips maak je sparen leuk en heb je het in no-time onder de knie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.