Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 7 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Oh shit – Snoozen is blijkbaar hartstikke ongezond en dit is waarom

Er zijn twee soorten mensen op deze wereld: de mensen die al uit hun bed springen nog voordat hun wekken überhaupt afgaat en de mensen die vier keer snoozen, en daardoor dus chronisch 36 minuten achterliggen op schema. Als jij die tweede bent dan hebben we helaas slecht nieuws voor je, want snoozen blijkt ontzettend ongezond te zijn.

De snoozers van de maatschappij lijken hun shit soms gewoon net wat minder op orde te hebben – wij spreken uit ervaring – en die ellende begint dus ‘s ochtends al. Je wekker gaat af, terwijl je er totaal nog niet klaar voor was, dus besluit je te blijven liggen en je hele planning te verpesten. Jep, herkenbaar.

Snoozen is slecht voor je gezondheid

Dat het geen goede start van de dag is, dat hebben wij snoozers aan den lijve ondervonden. Maar dat is niet het enige nadeel, neuroloog Matt Janes legt ons precies uit waarom snoozen schadelijk is voor onze gezondheid.

“When your alarm sounds in the morning, you are torn out of restful sleep. This shock quickly engages your sympathetic nervous system, the fight or flight branch of your autonomic nervous system.” aldus Janes.

Dus als jij meerdere keren snoozed komt die fight or flight-modus telkens weer terug. Dit is een aanlag op het lichaam en de hersenen en deze vermenigvuldig je elke keer dat je snoozed. Het systeem is ontworpen om een enkele keer gebruikt te worden, maar snoozen aan de lopende band is dus niet de bedoeling. Het multi-snoozen kan leiden tot fysieke klachten, zoals ontstekingen door het lichaam. Ook voor je mentale gezondheid is het niet bevorderlijk, het vergroot de kans op een depressie aanzienlijk.

That escalated quickly.

Het wordt dus tijd dat we ons over ons luie ochtendritueel heen zetten en stoppen met snoozen. Klinkt als een onmogelijke missie, maar wedden dat jij binnenkort bij het eerste deuntje van de wekker al uit de veren bent? Als je hier moeite hebt, lees dan dit artikel.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Oh shit – Snoozen is blijkbaar hartstikke ongezond en dit is waarom
Sluiten