Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 26 jan 2018

Soa’s zonder seks te hebben kan op deze 8 manieren

Het krijgen van een soa (seksueel overdraagbare aandoening) is flink k*t. Het krijgen van een soa zonder seks te hebben gehad, is nog k*tter. Maar het kan wel. Deze 8 soa’s kun je oplopen zonder ~het~ met iemand te doen.

Ho. Wacht. Laten we eerst even vooropstellen dat het heel (heel heel) belangrijk is om veilige seks te hebben. Zeker als je iemand nog niet zo lang kent. Slordigheid is namelijk de nummer één manier om een soa op te lopen. Maar een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Het kan werkelijk iedereen gebeuren dat er een foutje wordt gemaakt, waardoor jij na een leuke nacht met de gebakken peren zit. Heb je het idee dat je een naar cadeautje van je bedpartner hebt gekregen? Ga dan gewoon naar de dokter. Niets om je voor te schamen, en bovendien hebben zij zich te houden aan een beroepsgeheim. Goed, dat gezegd hebbende, hier acht soa’s die je zonder seks te hebben kunt oplopen.

1. Herpes

Dacht je dat je herpes alleen kon oplopen als je penis-in-vagina seks hebt gehad? Nope, herpes komt voor op verschillende manieren en heel veel mensen hebben het, ook zonder dat ze het weten. Een koortslip, bijvoorbeeld, is herpes. En dat wil niet meteen zeggen dat iemand met een koortslip, een drager van het herpesvirus ‘oraal heeft bevredigd’. Je kunt een koortslip (herpes dus) ook oplopen als je met iemand zoent die drager is. En daar komt nog eens bij dat het zich bij sommige mensen wel uit, en bij anderen niet. Het zou dus zomaar kunnen dat je onbewust drager bent en dus niet nog een keer besmet kunt raken.

2. HPV

HPV staat voor ‘humaan papillomavirus’ en is de veroorzaker van genitale wratten en baarmoederhalskanker. Linke soep, dus. Wel is het belangrijk om te weten dat HPV meestal gewoon wordt opgeruimd door ons lichaam zelf. Daarbij worden tegenwoordig heel veel meisjes ingeënt tegen het HPV-virus. Op zich niks om je zorgen over te maken dus. En wat die genitale wratten betreft: het is even vervelend, maar ze zijn ongevaarlijk en er is een prima behandeling voor.

3. HIV

Even voor de duidelijkheid: HIV krijg je niet zomaar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is er is echt wel wat voor nodig om besmet te raken met HIV. Als je met iemand zoent die besmet is, loop je echt geen risico. Heeft die persoon een wondje in zijn of haar mond, kun je weer wel besmet raken. Wanneer het virus dan in jouw bloedbaan terechtkomt kán het zijn dat je ook besmet raakt.

4. Mollusca contagiosa

Mowatte? Mollusca contagiosa is een huidaandoening die hele kleine bultjes op de huid veroorzaakt. Je krijgt het door lichamelijk contact, maar je kunt het ook krijgen door een voorwerp aan te raken dat in contact is geweest met het virus. Hoewel het vervelend is, kan het virus verder geen kwaad en verdwijnt het in de loop van tijd vanzelf weer.Soa's zonder seks

5. Hepatitis A

Klinkt heftig, maar valt op zich best mee. Soms hoef je niet eens te merken dat je het hebt. Als je er wel last van hebt, is dat meestal in de vorm van vermoeidheid, koorts, misselijkheid en buikpijn. Meestal ben je er na een paar weekjes vanaf en is er niets meer aan de hand. Maar dan hoe je het oploopt. Kijk, ieder z’n ding natuurlijk, maar als jij je graag bezighoudt met de ‘achteruitgang’ van je bedpartner – die besmet is met het virus -, is de kans groter dat je het oploopt, zeg maar. Kort gezegd: hepatitis A krijg je door ontlasting binnen te krijgen. Dit kan dus ook gebeuren als je besmet eten of drinken binnenkrijgt.

6. Trichomoniasis

Heb je nog nooit van gehoord, wij tot voor kort ook niet. Toch is het de nummer één meestvoorkomende soa ter wereld. De soa wordt veroorzaakt door een parasiet die kan worden doorgegeven door bijvoorbeeld gebruik te maken van een besmet seksspeeltje, of wanneer iemand met besmette handen aan jouw private parts zit. Net zoals bij HPV en herpes, kan het zijn dat je wel drager bent, maar geen symptomen hebt. Als je wel symptomen hebt, bestaan deze meestal uit irritatie, stinkende – soms schuimende of groenige – afscheiding en soms een plasbuisontsteking. Ja, vervelend, maar geen reden tot paniek. Met een antibioticakuurtje ben je er zo vanaf.

7. Schaamluis

Schaamluis, platjes, hoe je ze wilt noemen, zijn kleine parasieten die leven van menselijk bloed. Je krijgt ze voornamelijk van seks, maar ze kunnen ook ‘overspringen’ als je alleen maar aan het dry humpen bent. Ze nestelen zich in schaamhaar en zijn één tot drie millimeter groot. Tegenwoordig zie je ze – gelukkig – steeds minder vaak omdat zo’n beetje iedereen het wel redelijk bijhoudt daar beneden. Mocht je nou wel de pech hebben om platjes op te lopen, is er alsnog niet zo veel aan de hand. Met een rechttoe-rechtaan luizenmiddel van de drogist ben je er met een paar uurtjes vanaf.

8. Syfillis

Syfillis kan op veel verschillende plaatsen voorkomen. Zo kan het bijvoorbeeld op de ‘genitaliën’ zitten, maar ook in de anus of mond. Meestal uit syfillis zich in zweertjes, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het nare aan de ziekte is dat je niet altijd kunt weten of je het hebt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er alleen wat vlekjes op de huid verschijnen, die na loop van tijd weggaan. De ziekte is dan alleen niet weg. Als syfillis niet wordt behandeld, kan het nogal nare gevolgen hebben en zelfs jaren later pas de kop op steken. Gelukkig slikken we tegenwoordig maar wat graag antibiotica, waarbij het vaak genoeg gebeurt dat met een kuurtje de syfillis-bacterie ook wordt gedood. Toch is het als je verschillende bedpartners hebt, verstandig je eens in de zoveel tijd te laten checken op een soa.

Nogmaals, zoals je kunt lezen hebben de meeste soa’s wel iets met seksueel contact te maken. Anders zouden ze geen seksueel overdraagbare aandoeningen heten. Doe dus gewoon voorzichtig, maar weet wel dat het krijgen van een soa niet iets is om je voor te schamen.

bustle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Soa’s zonder seks te hebben kan op deze 8 manieren
Sluiten