Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 17 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Social distancing: alles wat je moet weten en hoe je het overleeft om 24/7 op elkaars lip te zitten

In Nederland worden, net als in andere landen, verregaande maatregelen getroffen om het coronavirus in te dammen. Hoewel wij nog niet in een complete lock-down zitten (gelukkig), is het wel verstandig om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dat betekent dat je dus ook niet met vrienden of andere sociale contacten kan afspreken. Maar hoe pak je social distancing precies aan?

En hoe zorg je ervoor dat je niet gek van elkaar wordt als je thuis 24/7 op elkaars lip zit? Wij vertellen het je.

Coronavirus

Vanaf afgelopen woensdag heeft The World Health Organization (WHO) verklaart dat het coronavirus officieel een pandemie is. COVID-19, oftewel het coronavirus, neemt de wereld over. En dat is niet zomaar een virus, we moeten er echt voor thuis blijven om het in te dammen. Hoewel dit in eerste instantie best fijn kan klinken, is voor sommigen niets minder waar. Wat ga je doen als je de hele dag thuis zit, geen vrienden mag zien en ineens 24/7 op de lip van je partner of je huisgenoten zit?

Waar je het normaal gesproken wel lekker vindt om even weg te gaan van huis, zit je nu aan huis gekluisterd. Alleen voor noodzakelijke boodschappen kan je nog op pad. En zelfs dan moet je ervoor zorgen dat je in ieder geval anderhalve meter afstand van anderen houdt. Eten laten bezorgen kan nog, maar verder word je aangewezen op je eigen cooking skills. Wellicht is het dus een idee om eindelijk eens te gaan leren koken, naaien of een andere taal te spreken.

24/7 op elkaars lip

Woon je niet alleen maar samen met huisgenoten, je partner of je familie? Love ’em or hate ’em, jullie zullen de aankomende weken bijna elk moment met elkaar spenderen. We bereiden je alvast voor: als jullie niet gewend zijn om met elkaar te zijn, komt er hoogstwaarschijnlijk wel een keer (of zes) ruzie. Wij delen hoe je wél met elkaar in één huis kan leven in een periode van social distancing.

1. Huisgenoten

Als je met huisgenoten samenwoont, kan het lastig zijn om allemaal thuis te werken. Jullie hebben tenslotte andere rituelen en gewoonten en zijn niet gewend om continu op elkaars lip te zitten. Toch zijn jullie door het coronavirus op elkaar aangewezen. Kijkt jouw huisgenoot bijvoorbeeld graag tv terwijl hij of zij werkt? Is dit voor jou geen optie? Zorg er dan voor dat jullie afspraken maken.“Agree on hours of the day when you should be able to work in quiet,” zegt Irene S. Levine, psycholoog en vriendschapsexpert.

Kan je het echt niet vinden met je huisgenoot? Zorg er dan voor dat je je terug kan trekken op je kamer. “Tell her it’s not personal but you enjoy more privacy than most people so you’ll be spending some time in your room reading or whatever,” zegt Levine. “Or find some good movies that you can watch together where you don’t feel compelled to make conversation.” Je kunt natuurlijk ook altijd zeggen dat je liever afstand neemt om risico op het coronavirus te beperken.

2. Je partner

Zijn jij en je partner door het coronavirus continu op elkaar aangewezen? Dat is natuurlijk gezellig, maar je hebt ook behoefte aan je eigen space. Waarschijnlijk zijn jullie ook nog eens beiden thuis aan het werk. Dan is het belangrijk dat je allebei je eigen ruimte kiest om te bellen, videobellen of werken. “Plug in and listen to music while he works. You’ll probably be more productive that way anyway,” zegt Darcy Sterling van Famously Single.

“The biggest problem with working from home is that the normal daily indicators that tell us to transition from one activity to another aren’t there anymore,” vertelt Sterling. Het is dus goed om alsnog een schema aan te houden terwijl je thuis bent. En om ervoor te zorgen dat jullie niet te geïrriteerd aan elkaar raken, is het goed om een paar uur opzij te zetten voor leuke dingen of voor jezelf. Geef elkaar ruimte en tijd waar je kan. Hang in there.

3. Familie

Misschien woon je nog bij je ouders of zat je noodgedwongen een periode bij je familie. Als iedereen ineens 24/7 thuis is kan er een behoorlijke druk ontstaan thuis. Zorg voor duidelijke afspraken met elkaar, geef elkaar wat ruimte en creëer een huis waarin iedereen zich fijn voelt. Iedereen moet op een prettige manier zijn eigen gewoonten en werk thuis kunnen voortzetten. Ook is het belangrijk om niet te snel geïrriteerd te raken, tel tot tien.

En misschien wel nog belangrijker: let een beetje op elkaar. Wees lief, zorg voor een ander en blijf positief. Zo komen we deze social distancing periode met z’n allen gemakkelijk door.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Social distancing: alles wat je moet weten en hoe je het overleeft om 24/7 op elkaars lip te zitten
Sluiten