Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 22 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit effect heeft veelvuldig social media gebruik op je gezondheid

Ververs jij je Instagram-feed ook vaker dan je eigenlijk zou willen? Je bent lang niet de enige. We besteden gemiddeld tussen de drie à vijf uur per dag aan social media, vaak zonder dat we het doorhebben. Inmiddels is het alom bekend dat social media een negatief effect heeft op je mentale gezondheid, maar dat blijkt niet het enige.

Nieuw onderzoek wijst uit dat veelvuldig gebruik van social media ook negatieve effecten heeft op je fysieke gezondheid.

Social media

Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn echte social-media lovers. Uren scrollen door Instagram om vervolgens bij een collega – van de nicht – van de vriend – van een vriendin uit te komen, We’re guilty.

Ondanks dat we ons ervan bewust zijn dat veel tijd spenderen op socials je gezondheid niet ten goede komt, is het maar wat lekker om al het nieuws van de dag uit te pluizen. Hoe leuk het ook is, een goede gezondheid – zowel mentaal als fysiek – staat altijd op nummer één. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de effecten van je favoriete hobby.

Mentale Gezondheid

Verschillende onderzoeken toonden al aan dat er een link is tussen slechte mentale gezondheid en de apps. Een negatief zelfbeeld, depressies en angststoornissen werden gevonden. Zelfs het stalken van je ex op social media zou slecht zijn voor je mentale gezondheid. Maar dat blijkt niet het enige: nieuw onderzoek laat zien dat social media ervoor zorgt dat we minder tijd besteden aan gezonde activiteiten, zoals sport en slaap.

Het effect van social media

Twaalfduizend Engelse tieners werden onderzocht over een periode van drie jaar. Wat bleek? Vrouwelijke deelnemers lijden mentaal het zwaarst onder social media gebruik.

Er is sprake van een hoog aantal angststoornissen en een lage mate van geluk en tevredenheid. Maar alsof dat nog niet zorgwekkend genoeg is, toont het onderzoek aan dat de tieners slechter slapen en minder sporten door het gebruik van de apps. 75% van de tieners checkt haar apps meer dan drie keer per dag.

Het is wel duidelijk dat we het gebruik van social media serieus moeten nemen. Ook moeten we ons ervan bewust zijn wat het effect is op hoe we ons voelen. Hoe fijn het ook is om op Instagram rond te hangen, neem af en toe een break en gebruik geen apps meer na 22:00 uur ’s avonds zodat je een goede nachtrust hebt. Lukt dit niet? Zet dan een tijdslimiet op je telefoon voor bepaalde apps. Last but not least, wie gaat er mee naar de gym?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit effect heeft veelvuldig social media gebruik op je gezondheid
Sluiten