Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 12 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Even offline – 5x manieren om te zorgen dat je minder tijd op social media spendeert

Sure, wij begrijpen als geen ander hoe fantastisch Instagram is en in hoeverre TikTok voor entertainment kan zorgen. Social media is dé manier om in contact te blijven met loved ones, het laatste nieuws over de Kardashians en andere celebrities en de tofste producten van je favoriete merken. Toch is het ook bizar hoeveel tijd social media in beslag neemt.

Durf je al niet meer te kijken naar je schermtijd? Dan ben je hier aan het juiste adres. Dit zijn tien makkelijke manieren om te zorgen dat je minder tijd op social media spendeert.

Minder tijd op social media

Voor je het weet ben je een uur verder. Even scrollen op social media blijft niet bij even, dat weten we best. Soms heb je het zelf ook door en word je gek van die telefoon, maar hem naast je neerleggen lukt ook niet. Ha, klinkt het herkenbaar? Blijf dan lezen, want wij hebben tien makkelijke manieren gevonden waardoor jij easy minder tijd op social media spendeert.

1. Wees je bewust van je schermtijd

We kunnen natuurlijk doen of we het niet zien, maar het is beter om je van je schermtijd bewust te zijn. De eerste stap naar ~ verandering ~ is het probleem identificeren (*grandma voice*). Kijk eens naar je schermtijd. Die 5 uur op een dag, is dat omdat je uren achter elkaar op Instagram hebt gezeten, of omdat je ook via je telefoon de werkmail in de gaten moest houden gedurende de dag?

Bedenk eens hoe je die tijd anders had kunnen spenderen, wat er misschien ook voor zou zorgen dat je een meer voldaan gevoel krijgt.

Kijk ook eens naar welke app je het meest gebruik, en waarom je die apps zo vaak gebruikt. Is het gewoon gewenning om elke keer als je op je telefoon zit Instagram te openen? De app verwijderen en alleen nog maar via de browser kijken kan helpen. Probeer het eens.

2. Gebruik de mute en ontvolgknop

De mute en ontvolgknop zijn er niet voor niks. Doe jezelf een plezier en demp of ontvolg accounts die je niet langer inspireren of motiveren. Het helpt niet alleen om jezelf een goed gevoel te geven, je zult ook minder tijd op social media besteden omdat er simpelweg minder accounts zullen zijn om doorheen te klikken.

3. Stel limieten

Grote kans dat jij – net als ons – je telefoon pakt zodra je wakker wordt. Lekker nog even in bed de nieuwste TikTok-filmpjes kijken en Instagram posts checken. Leuk en aardig, maar wedden dat je je veel meer uitgerust en relaxter wakker wordt als je pas ná je ontbijt je telefoon pakt?

Begin eerst rustig je dag voor je je telefoon (en social media) erbij pakt. Maak eerst een kopje koffie of thee voor jezelf, lees een krantje, finish je skincare-routine en kijk dan pas op je telefoon.

4. Zet de notificaties op social media uit

Moet je echt voor al die accounts een notificatie aanzetten? Je hoeft toch niet elke story te zien die dat ene account plaatst? Notificaties zijn bedoeld om je aandacht te trekken, terwijl je waarschijnlijk net bezig bent met iets anders.

Door die notificaties uit te zetten, bepaal je zélf wanneer je het nodig vindt om je social media te checken, in plaats van dat het social mediakanaal jou vertelt wanneer het nodig is (volg je het nog?).

5. No phone zone

Een andere makkelijke manier om te zorgen dat je je telefoon wat meer met rust laat, is door telefoonvrije ruimtes in huis te creëren. En nee, dan hebben we het niet over een soort rookhokjes, maar dat je gewoon met jezelf afspreekt dat je aan de keukentafel geen telefoon gebruikt.

En ja, gezelschap mag aan je keukentafel óók geen telefoon gebruiken. Leg ze allemaal op een stapeltje in het midden en ga eens een goed gesprek met elkaar aan. Langer tafelen, goeie gesprekken, wat wil je nog meer?

Meer over social media

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Even offline – 5x manieren om te zorgen dat je minder tijd op social media spendeert
Sluiten