Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 9 okt 2019

WTF -Deze sollicitante werd wegens een bikinifoto door een bedrijf met de grond gelijk gemaakt

We weten allemaal dat we bewust moeten zijn van wat we op social media plaatsen. Waarom? Omdat bedrijven nog weleens een background check doen. Dat overkwam de 24-jarige Emily Clow ook, maar op een bizarre manier. Zij werd geshamed door werknemers van het bedrijf om het plaatsen van een oude bikinifoto.

Emily had gesolliciteerd naar de functie Marketing Cooordinator bij het “moderne” bedrijf Kickass Masterminds. Maar wat er vervolgens gebeurde, had ze niet zien aankomen.

Een normale sollicitatie

Je wil niet dat je toekomstige werkgever die ene video van jou ziet waarin je op je kop een heel biervat achterover tikt. Logisch, lijkt ons. Bedrijven checken vaak je social media en als je echt vreselijke comments maakt of je onprofessioneel gedraagt, kan je hierdoor afgewezen worden.

Maar goed, Emily gedroeg zich online voorbeeldig en besloot te solliciteren bij dit gave bedrijf. Wat was het ergste dat er kon gebeuren? Dat ze niet teruggebeld zou worden voor een sollicitatiegesprek. Tenminste, dat dacht ze.

Publiekelijk aan de schandpaal genageld

Nadat ze had geklikt op “solliciteren” kreeg Emily een link doorgestuurd met het tweede deel van het sollicitatieproces. Hier stonden vragen in over haar ervaring, hoe ze zichzelf zou omschrijven en hoe ze bepaalde zaken zou afhandelen. Je weet wel, de standaard vragen om ongemotiveerde mensen af te schrikken.

Nog niks aan de hand dus, tot dat moment. Volgens Emily kreeg ze nóg een berichtje doorgestuurd waarin stond dat sollicitanten die het bedrijf op Instagram volgden, voorrang kregen op andere sollicitanten. Vreemd, maar Emily dacht dat dat misschien daadwerkelijk hun werkwijze was.

Dus de 24-jarige sollicitante begon het Instagram-Account van Kickass Masterminds te volgen. Ze scrolde door hun posts, ze bekeek hun volgers en toen klikte ze op hun Instagram Stories. En daar was het. Er was een foto gepost die alle klanten, volgers, sollicitanten en letterlijk alle andere mensen met toegang tot het internet konden zien. Niet zomaar een foto, maar een foto van Emily in haar bikini die ze op haar eigen Instagram-account had geplaatst enkele maanden terug. Omdat woorden niet kunnen omschrijven hoe erg en onprofessioneel het is, mogen jullie zelf oordelen:

Ho-ly S**t, toch? “I was shocked to see an employer I was intrigued by and hoping to at least interview with would shame me so publicly through their company Instagram. It took me a while to read the captions of the story fully,” vertelt Emily.

Toen ze had gelezen wat het bedrijf bij de foto op Instagram Stories had geschreven, snapte ze het eigenlijk nog steeds niet. Stel je voor dat je een normale foto van jou in zwemkleding op het internet ziet staan waarbij staat dat dit niet is hoe je aan een baan komt. Dat is toch bizar?

Emily vertelt: “It made me feel as if they were judging my bikini pics and comparing it to my work ethic, which they hadn’t even discussed with me or past employers with at this time.” Het bedrijf had dus nog niemand gesproken uit haar netwerk, maar besloot haar gewoon online te schande te zetten. Alsof ze haar Instagram-Account zagen en besloten dat het plaatsen van foto’s in zwemkleding in 2019 echt. niet. kan. En dus gingen ze haar maar shamen? Omdat ze zelfverzekerd op een foto staat?

Geblokkeerd door het bedrijf

Het bizarre is dat het bedrijf haar niet eens volgde op het moment dat de foto geplaatst werd. Ze hebben haar opgezocht, een screenshot gemaakt en het op hun Instagram Stories gedeeld met de rest van de wereld. Emily wist dat ze iets moest doen en vertelt: “I sat on the decision to reach out for a bit, but I did eventually [reach out to the company] stating how I had archived the picture,” which is now, thankfully, back. Because a picture that good does not belong hidden in archives because some assholes made you feel falsely inferior, “along with an ‘I appreciate the advice’ message.” Hun reactie? Ze weigerden de foto offline te halen.

Het bedrijf heeft haar daarna geblokkeerd. Dit “marketing” bedrijf blokkeerde een sollicitant die netjes vroeg of een bikinifoto van haar offline gehaald kon worden. Een foto waarvoor ze geen toestemming aan het bedrijf heeft gegeven om te delen.

Viral gaan met eigen post

Toen besloot Emily het heft in eigen handen te nemen. Ze deelde een screenshot van de Story van Kickass Masterminds met een uitleg erbij en postte het op haar eigen Instagram-Account. Je raadt het al: binnen no-time ging het viral en was iedereen (terecht) woedend op het bedrijf.

Het resultaat? Het bedrijf verdween. Het Instagram-Account was offline, de vacature was verdwenen en zelfs de website was uit de lucht. Kijk mee naar de beste reacties online.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
WTF -Deze sollicitante werd wegens een bikinifoto door een bedrijf met de grond gelijk gemaakt
Sluiten