Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 27 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Droombaan gevonden? Dit zijn de belangrijkste tips voor je sollicitatiebrief

Yes! Je hebt de vacature van je dromen gevonden. Vol enthousiasme begin je met het schrijven van je sollicitatiebrief, maar met de grote concurrentie is het belangrijk dat je echt je A-game geeft. Volg daarom deze handige tips.

De perfecte sollicitatiebrief

Een vacature vinden die bij je past is tegenwoordig al een hele prestatie. Des te meer druk ligt er vervolgens op het binnenslepen van die baan waar je zo van droomt. Recruiters hebben niet veel tijd om door elke mail te gaan die ze ontvangen, dus het is enorm belangrijk dat je brief eruit springt.

Grammaticafouten zijn een no-go en opmaak is ook iets waardoor je karakter laat zien. Om jou te helpen met de weg naar succes hebben we de belangrijkste tips op een rijtje gezet.

1. Wees zelfverzekerd

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je jezelf verkoopt in een sollicitatiebrief. Zorg er dus ook voor dat je zo overkomt. Gebruik actiewoorden wanneer je het hebt over je doelen. Dus in plaats van ‘ik denk’ zeg je ‘ik ga’. Misschien reageer je op een functie waarvoor je niet genoeg ervaring hebt, maar laat dat niet merken. You’ve got this, en dat moeten ze daar ook weten.

2. Herhaal je cv niet

Veel mensen schrijven een motivatiebrief als een uitgebreide versie van hun cv. Niet de bedoeling. Je motivatiebrief is juist de kans om meer van je persoonlijkheid en je motivatie (duh) te laten zien. Je hoeft niet nog een keer al je bijbaantjes af te gaan.

Iets wat je wel kan doen is achtergrondinformatie opzoeken over het bedrijf en dat verwerken in de brief. Gebruik de geschiedenis van het bedrijf als een manier om je interesse en expertise te laten zien.

3. Houd het kort

Zoals we al zeiden, een sollicitatiebrief komt op een stapel terecht. Daarom is het super belangrijk dat je het kort houdt. Maximaal één pagina. Je brief samen met je cv zijn bedoeld om een idee te geven wie je bent en wat je kan. Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek heb je de kans om meer over jezelf te vertellen, dus laat die stamboom van je familie uit je motivatiebrief.

4. De opmaak

Iets wat nog vaak wordt onderschat is de kracht van opmaak. De regelafstand, het lettertype, de kopjes en de opmaak rondom de brief zijn essentieel. Visuele kenmerken zijn het eerste waarmee je de aandacht trekt, dus zorg ervoor dat je hier iets mee doet. En nee, je hoeft niet dertig emoji’s erin te verwerken. Maar een mooi lijntje onder je naam en het lettertype Comic Sans vermijden is het minste dat je kan doen.

5. Eindig met een knalller

Naast een sterk begin is een krachtig einde ontzettend belangrijk als het aankomt op je sollicitatiebrief. Het laatste wat je zegt zorgt ervoor dat de recruiter je brief onthoudt en deze niet onderop de stapel terechtkomt. Dus, hoe? Vertel kort (écht kort) hoe je ervaring en je visie ervoor zorgt dat jij een sterkte toevoeging voor het bedrijf bent. Dat is een major key alert. Het hoeft maar in één of twee zinnen gezegd te worden.

Die droombaan is in de pocket.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Nieuwe baan? Doe dit maar niet op je eerste dag

Forbes

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Droombaan gevonden? Dit zijn de belangrijkste tips voor je sollicitatiebrief
Sluiten