Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 7 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

7 sollicitatiefouten in je zoektocht naar een nieuwe baan

De zoektocht naar een nieuwe baan kan wreed zijn. Niets is frustrerender dan keer op keer afgewezen worden. Oké, behalve dan op radiostilte te worden getrakteerd. Wat is er aan de hand? Waarom word je maar niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en kun je geen baan vinden?

Als je inmiddels de tel bent kwijtgeraakt van hoeveel brieven je de deur uit hebt gestuurd, is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Redenen waarom je geen baan kunt vinden

Dit zijn zeven mogelijke redenen waarom je niet wordt uitgenodigd en natuurlijk wat je in het vervolg kunt doen om wél die baan te bemachtigen.

1. Je stuurt naar iedereen dezelfde sollicitatiebrief

Stel je even voor: een HR-manager krijgt je sollicitatiebrief te lezen, waarin je vertelt wat je hiervoor hebt gedaan en waarom jij uniek bent. Dat is allemaal leuk en aardig, maar de HR-manager wil weten waarom jij de beste keus bent voor de desbetreffende functie en dit specifieke bedrijf. En waarom jij dat bedrijf zo interessant vindt.

Je raadt het al: als jij naar iedereen dezelfde sollicitatiebrief stuurt, waar je wellicht alleen de naam van het bedrijf verandert, spat het enthousiasme er niet vanaf. Het resultaat? Geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

2. Je vertrouwt alleen op vacaturewebsites

Vacaturewebsites zoals Indeed, Monsterboard en LinkedIn zijn handige tools om leuke vacatures te vinden. Maar dit moet niet de enige manier zijn waarop je solliciteert. Als jij de leuke vacature gemakkelijk kunt vinden, kunnen anderen dat namelijk ook. En dat betekent: veel concurrentie.

Steek je veel tijd en moeite in vacaturewebsites en krijg je er weinig voor terug? Dan kan het verstandig zijn om je zoektocht ook op andere manieren aan te pakken: door rechtstreeks te solliciteren en te netwerken, bijvoorbeeld. Een open sollicitatie werkt ook altijd goed.

3. Je solliciteert te weinig

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het logisch dat je eerst naar droombanen bij droombedrijven kijkt. Maar kijk niet gek op als je zoektocht dan vastloopt. Zeker onder dit soort banen is er nou eenmaal veel concurrentie.

Wees niet bang om ook eens bij een bedrijf te solliciteren waar je nog nooit van gehoord hebt. Of op een functie die je uiteindelijk helpt om bij die droombaan te komen.

4. Je solliciteert op alles wat los en vast zit

Het kan juist ook dat je te veel solliciteert. Dat je niet alleen moet reageren op vacatures van droombanen bij droombedrijven, betekent niet dat je maar een net moet uitgooien om te kijken wat je opvist. Wanneer jij solliciteert op alles wat los en vast zit, weet je waarschijnlijk niet wat je precies wil en uit dit zich ook in je brief.

Misschien loop je hier ook wel tegen punt 1 aan. Want heb jij echt tijd gestoken en moeite gedaan voor je sollicitatiebrief en cv als je er twintig per dag de deur uit doet? Of verstuur jij stiekem gewoon een kopie naar iedereen die het wil horen?

Vraag jezelf af: is het beter om op twintig vacatures te reageren en één keer op gesprek uitgenodigd te worden? Of om op tien vacatures te reageren en drie keer op gesprek mogen komen?

5. Je solliciteert niet op de juiste banen

Je hoeft inderdaad echt niet voor 100 procent aan de vereisten voor de functie te voldoen. Het is goed van je dat je de stoute schoenen aantrekt en het toch probeert. Maar als je keer op keer geen reactie krijgt, kan dat een teken zijn dat je niet op de juiste banen solliciteert.

Vuistregel? Voldoe je voor 70 procent aan de vereisten? Go for it. Anders kun je je energie beter anders op richten.

6. Je sollicitatiebrief en cv zijn niet sterk genoeg

Wanneer je (bijna) nooit op gesprek wordt uitgenodigd, kan het ook zijn dat je sollicitatiebrief en cv niet sterk genoeg zijn. Misschien ben je aan de slag gegaan met een fancy cv, maar lijkt je creatie nu meer op een kunstwerk dan op een overzichtelijk en begrijpelijk document. Of misschien staat je brief vol spelfouten of weet je jezelf niet goed te verkopen.

Wat het ook is; je hebt inmiddels zo vaak naar je brief en cv gekeken, dat je er blind voor bent geworden. Laat het daarom aan een aantal mensen in je omgeving lezen. Wat merken zij op? Wat zouden zij verbeteren?

7. Je hebt aan niemand vertelt dat je op zoek bent

Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, des te meer ze aan je zullen denken als ze iets voor je voorbij zien komen. Op LinkedIn kun je bijvoorbeeld je headline aanpassen en een #OpenToWork-profielkader toevoegen. Volgens LinkedIn worden leden met zo’n kader gemiddeld 40 procent meer benaderd door recruiters.

Wil je jouw oude schoenen nog niet weggooien voor je nieuwe hebt? Je hebt ook een functie op LinkedIn dat alleen recruiters kunnen zien dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.