Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Love & Life 29 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Sollicitatiegesprek op de planning? Met deze 6 tips laat jij een geweldige indruk achter

Solliciteren kun je leren – een bekend gezegde, maar het is écht waar. Dus heb jij een sollicitatiegesprek op de planning staan? Volg dan deze zes tips op en je zit gebakken.

Sollicitatiegesprek

Je kent het wel: je zweet peentjes, bent bang dat je een black-out krijgt en het huilen staat je nader dan het lachen. En dat terwijl je je zo goed hebt voorbereid. Sollicitatiegesprekken blijven altijd een beetje eng, hoe leuk de nieuwe baan ook lijkt. Met deze zes tips laat je in ieder geval een geweldige indruk achter en vergroot je jouw kansen.

Tips voor tijdens een sollicitatiegesprek

1. Bedenk een openingszin

Ja, je leest het goed. Een sterke openingszin komt niet alleen van pas bij een blind date, maar ook bij een sollicitatiegesprek. Waarschijnlijk loop je vanaf de ingang naar de ruimte waar het gesprek plaats vindt met een toekomstige collega. Niks is vervelender dan een akward silence (hoor je de krekels al?). Zorg er dus voor dat je iets hebt om over te kletsen. Het weer is een veilig onderwerp, maar leuker is om te gaan voor iets originelers.

2. Slaap voldoende

Dit klinkt als een open deur, maar het is een advies dat vaak vergeten wordt. In je slaap verwerken je hersenen alles wat je die dag hebt geleerd en opgeslagen. Wanneer je je de dag van tevoren voorbereidt op je gesprek, dan onthoud je dit beter dan wanneer je tot in de late uurtjes bezig bent met je inlezen. Neem dus je rust. Bovendien wil je er ook fris uitzien op de dag zelf en niet continu een gaap hoeven onderdrukken.

3. Draag kleding die lekker zit

Niets is vervelender dan telkens je kleding rechttrekken tijdens een gesprek. Ga dus voor een outfit waarin je je zeker van jezelf voelt en die lekker zit. Hierdoor heb je een relaxte uitstraling en je zult merken dat het gesprek soepeler verloopt.

4. Wees op tijd

Dit is heel. erg. belangrijk. Reis je met het openbaar vervoer? Neem dan een trein, tram of bus eerder. Ga je op de fiets? Stippel de route uit en vertrek tien minuten eerder dan je zou moeten. Je wilt niet overhit of gehaast bij je potentiële werkgever aankomen, dus take it easy en vertrek op tijd.

5. Stel vragen

Aan het einde van het gesprek is er ruimte voor vragen van jouw kant. Hiermee kan je laten zien wat je belangrijk vindt en dat je goed bent voorbereid. Check bijvoorbeeld of het bedrijf waar je solliciteert in het nieuws is geweest of vraag naar de werksfeer. Wordt gewaardeerd.

5. Laat een origineel visitekaartje achter

Als laatste tip: wees origineel en laat een visitekaartje achter. Niet een van je huidige werkgever, maar een zelfgemaakt exemplaar. Kies bijvoorbeeld een afwijkend formaat of ga voor een vierzijdig visitekaartje. Ontwerp zelf een logo dat past bij jouw persoonlijkheid.

Op het visitekaartje zet je natuurlijk je gegevens (naam, telefoonnummer, e-mailadres en eventuele website), maar voeg bijvoorbeeld ook jouw kenmerkendste (en beste) eigenschappen op toe. Waarom moet elk bedrijf jou aannemen? Welke drie woorden omschrijven jou het beste? Hoe zouden vrienden je omschrijven? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een geweldige indruk maken doe je zeker. Overtuigd? Laat dan snel je eigen visitekaartjes drukken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sollicitatiegesprek op de planning? Met deze 6 tips laat jij een geweldige indruk achter
Sluiten