Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 26 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Solliciteren? Doe deze 4 uitspraken vooral niet tijdens een sollicitatiegesprek

Je bent op zoek naar een nieuwe baan en bent uitgenodigd om op gesprek te komen bij een leuk bedrijf. Dat is natuurlijk altijd goed nieuws. Kans zit er dik in dat je voordat het sollicitatiegesprek begint, even opzoekt hoe je jezelf het beste profileert. Maar wat moet je nou eigenlijk níét zeggen?

Om te voorkomen dat je jezelf vastpraat, maakten we een klein lijstje voor je met een aantal uitspraken die je vooral niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek.

1. ‘Mijn grootste zwakte is mijn perfectionisme’

Niet doen want dit. zegt. iedereen. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat je tijdens een sollicitatiegesprek een ‘goede eigenschap moet omdraaien naar een slechte’. Degene tegenover je heeft dit trucje inmiddels wel door. De beste manier om met deze vraag om te gaan is door gewoon oprecht een slechte eigenschap te noemen, gevolgd met hoe je hiermee omgaat. Zo haal je de aandacht van de zwakte af, en leg je de focus op hoe je het oplost.

2. ‘Ik vind mijn huidige werkgever verschrikkelijk’

Ook al ging je op slechte voet weg bij je huidige werkgever, probeer deze nooit in een slecht daglicht te zetten. Omdat de persoon tegenover je jouw oude of huidige werkgever niet kent, zegt zo’n uitspraak op dat moment meer over jou dan over je oude baan of baas. Het feit dat je dit over een ander zegt, betekent dat de kans bestaat dat je dit ook over je nieuwe werkgever gaat zeggen. Dat houdt natuurlijk niet in dat je je oude werkgever de hemel in moet prijzen, maar probeer er ook geen klaagzang van te maken.

3. ‘Ik heb alleen op deze functie gesolliciteerd’

Hoewel het voor jou misschien voelt alsof je een compliment geeft, kan het voor degene tegenover je lijken alsof je lui bent of liegt. Als je ook bij andere bedrijven hebt gesolliciteerd, wees hier dan gewoon eerlijk over. Het laat zien dat je gemotiveerd bent een nieuwe baan te vinden, wat je uiteindelijk alleen maar meer respect oplevert.

4. ‘Hoeveel vakantiedagen krijg ik?’

Natuurlijk wil je op een bepaald punt weten hoeveel vakantiedagen je kunt verwachten. We raden het echter af dit meteen tijdens het eerste gesprek te vragen. Je wilt niet de indruk wekken dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt om te werken, maar het liefst meteen op vakantie gaat. Wil je er toch naar vragen, doe dit dan verderop in het sollicitatietraject.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Solliciteren? Doe deze 4 uitspraken vooral niet tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten