Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 4 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Sollicitatiegesprek via video? 3 tips om de baan te bemachtigen

Door de coronacrisis worden stage- en sollicitatiegesprekken momenteel via een video-call gedaan. Solliciteren is altijd al spannend, maar misschien nog wel spannender als je het via een video sollicitatiegesprek moet doen. Er is namelijk van alles dat mis kan gaan: haperende technologie, ongemakkelijke stiltes of juist door de ander heen praten… En hoe laat je jouw persoonlijkheid goed zien als je elkaar niet face-to-face ontmoet?

3 tips om de baan of stageplek te bemachtigen als je binnenkort een sollicitatiegesprek via video hebt.

1. Bereid je goed voor

Je voorbereiden voor een sollicitatiegesprek is altijd al belangrijk, maar een video sollicitatie brengt nog een hoop andere voorbereidingen met zich mee. Zo kan je je zenuwen bijvoorbeeld een beetje bedwingen als je van tevoren je microfoon, webcam en het video-call programma goed test.

Als je videobellen nog ongemakkelijk vindt, kan je meteen de sollicitatie met een vriendin oefenen. Zo wen je aan het feit dat je jezelf bijvoorbeeld de hele tijd ziet en kan je testen hoe lang je het beste kan wachten met antwoord geven.

Ten slotte is een goede set-up enorm belangrijk, omdat je dan professioneler overkomt. Zorg voor een neutrale achtergrond, natuurlijk licht en een webcam die iets boven ooghoogte zit, zodat je potentiële nieuwe baas niet van je onderkin hoeft mee te genieten.

2. Voorkom ongemakkelijke momenten

Tijdens de video-call zijn er een aantal mogelijkheden om het gesprek vloeiender te laten verlopen. Wacht bijvoorbeeld net iets te lang met antwoorden. Dat is beter dan dat je al door de ander heen gaat tetteren. Zorg bij je antwoorden dat je sterk afsluit, een knikje geeft of een vraag terug stelt, zodat het voor de interviewer duidelijk is dat je klaar bent.

Geef het ook eerlijk aan als het programma even haperde en je de ander niet helemaal kon verstaan. Dat voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar geloof ons: miscommunicatie is nog veel ongemakkelijker. Bovendien toont het aan dat je proactief bent en eerlijk bent over problemen.

3. Non-verbale communicatie is extra belangrijk

Bij een sollicitatiegesprek via video valt een hoop non-verbale communicatie als oogcontact en lichaamstaal weg. Kleine opmerkingen als “mm-hm’s” en “ja, zeker” kun je ook niet meer maken, omdat je dan onbeschoft door de interviewer heen tettert.

Toch is het extra belangrijk dat je enthousiast overkomt en je persoonlijkheid kan laten blijken. Een interviewer kijkt namelijk ook altijd naar deze twee elementen en niet alleen naar je professionaliteit en vaardigheden. Het is dus noodzakelijk om te laten zien dat je enthousiast bent. Dat kan je in woorden uitdrukken, maar ook bijvoorbeeld door het stellen van veel vragen. Zo zorg je ervoor dat je een daadwerkelijk gesprek voert, in plaats van ‘vraag – antwoord – vraag – antwoord’.

Onze laatste tip is om te glimlachen en knikken als de ander aan het woord is. Zorg ervoor dat je niet stil zit als een standbeeld. Het laatste wat je wil is dat je potentiële baas zich afvraagt of hij voor jan lul een lang verhaal over het bedrijf zit te vertellen, omdat het beeld bevroren is.

Een sollicitatiegesprek via video brengt een hoop uitdagingen met zich mee, maar maak je daar uiteindelijk niet te druk over. Degene met wie je het gesprek voert, kent de uitdagingen van videobellen maar al te goed. Hij of zij zal er dus ook begrip voor hebben als er toch iets fout gaat.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sollicitatiegesprek via video? 3 tips om de baan te bemachtigen
Sluiten