Anne-Margreet
Anne-Margreet Career 24 nov 2020

6 vragen die je altijd zou moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Je hebt urenlang het internet afgezocht naar alle informatie die je maar kon vinden over het bedrijf in kwestie. Je hebt alle vragen die ze je zouden kunnen stellen uitgeschreven en uit je hoofd geleerd. Je hebt zelfs je outfit zorgvuldig samengesteld. Sollicitatiegesprek voorbereiden? Check. Alles zou perfect moeten gaan, tot het moment dat er ruimte is voor jóúw vragen. Wacht, heb je eigenlijk wel vragen?

Sollicitatiegesprek voorbereiden: deze vragen moet je stellen

Het is ons allemaal wel eens gebeurd dat we zo gefocust waren op de vragen die op ons afgevuurd zouden worden, dat we helemaal vergaten om ook na te denken over wat we zelf eigenlijk wilden weten. Daarom zijn hier zes vragen om aan een (mogelijk) toekomstige werkgever te stellen, die je ook duidelijk geïnteresseerd laten overkomen.

1. Hoe ziet een typische dag er uit in deze functie?

Je weet misschien wat de functie globaal inhoudt, maar vacatures schetsen vaak slechts een algemeen beeld. Vraag daarom naar een gedetailleerdere taakomschrijving om een goed beeld te krijgen van wat je van dag tot dag zou gaan doen én hoe het bedrijf functioneert.

2. Met wie zou ik direct samenwerken?

Waarschijnlijk heb je het sollicitatiegesprek met degene voor wie je zou gaan werken, maar het is ook handig om te weten hoe je in het grotere geheel past. Vergt de functie veel communicatie met andere afdelingen of werk je in een specifiek team? Ben je afhankelijk van anderen om je functie goed uit te kunnen voeren of werk je veelal zelfstandig?

3. Wat is de belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt om succesvol te worden?

Je hebt het idee dat ze iemand met een hele waslijst aan vaardigheden zoeken, terwijl je weet dat ze dat nooit allemaal gaan vinden in één persoon. Natuurlijk is het leuk als je én vier talen spreekt én kunt programmeren én verstand hebt van marketing, maar hoe realistisch is het dat ze iemand gaan vinden met al die kwaliteiten? Focus daarom – in plaats van op je gebreken – op wat er écht belangrijk is, zodat je weet of je in staat zult zijn om de functie goed uit te voeren.

Good te know: Recruiters scannen jouw cv in 6 seconden: hier letten ze op

4. Waarom vind jij het leuk om hier werken?

Je brengt een groot gedeelte van je leven op je werk door, dus het is belangrijk dat je het er naar je zin hebt. De houding van je collega’s zegt niet alleen veel over de sfeer binnen het bedrijf, maar ook over hun eigen werkhouding. Je wil immers niet werken tussen mensen die de hele dag aan het mokken zijn.

5. Hoe zou je de cultuur van dit bedrijf omschrijven?

Natuurlijk is een sollicitatiegesprek bedoeld om te bepalen of je goed bij een bedrijf zou passen, maar het is ook een goede gelegenheid om zelf aan te voelen of het bedrijf bij jou past. Je kunt je baan nog zo leuk vinden, maar als de bedrijfscultuur niet aansluit bij jouw eigen waarden dan zul je je er nooit helemaal op je plek voelen.

6. Wat zijn de volgende stappen in het interviewproces?

Zorg dat je voor het einde van het gesprek weet wat er gaat gebeuren. Zijn er nog meer kandidaten? Hoe en wanneer laten ze je weten of je door bent? Volgt er nog een tweede gesprek? Zo voorkom je dat je een week lang constant je e-mail moet checken én kom je geïnteresseerd over.

Dit wil je ook weten: Doe deze 4 uitspraken vooral niet tijdens een sollicitatiegesprek

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 vragen die je altijd zou moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten