Deze 4 soorten irritante huisgenoten kennen we allemaal en zo ga je ermee om

Tijdens de hospiteeravond leken ze zo aardig en gezellig, maar nu je eenmaal met ze samenwoont blijken het onuitstaanbare monsters te zijn. Natuurlijk heeft iedereen weleens een irritatie of woordenwisseling met een huisgenoot, maar wat doe je als je huisgenoten echt ontzettend klote zijn?

Wie een beetje (veel) mazzel heeft, gaat met vriendinnen of een partner samenwonen. Ook dan krijg je last van ergernissen, maar daar werken jullie je wel doorheen. De meeste mensen hebben na een eeuwigheid zoeken eindelijk een kamer gevonden bij mensen in huis die je tot dan toe niet kent. Je leert elkaar steeds beter kennen door het samenwonen en dat pakt niet altijd goed uit.

Types irritante huisgenoten en hoe je ermee omgaat

Natuurlijk is verhuizen een optie, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn verschillende types huisgenoten waarmee je te maken krijgt en ze hebben allemaal zo hun nadelen. Dus zit er maar één ding op: de boel oplossen. Dit zijn vier irritante soorten huisgenoten en hoe je ermee omgaat.

1. De viezerik

Deze persoon laat van alles slingeren, ruimt nooit op, laat de vuile vaat tot in den treuren op het aanrecht staan en gaat van z’n levensdagen de haren niet uit het doucheputje halen. Oftewel, deze persoon is een beetje een viezerik. De kamer van deze persoon is niet om aan te zien en zijn of haar deel in de koelkast bestaat vooral uit schimmel.

How to handle de viezerik?

De oplossing is best simpel. Praat met diegene en maak duidelijk dat het zo echt niet kan. Stel een schoonmaakrooster op als jullie deze nog niet hebben en geef zelf het goede voorbeeld. Misschien voel jij je een irritant moederfiguur, maar dat is dan maar even zo. Als je wil dat jullie mooie appartementje niet vergaat van de schimmel, dan zit je het liefst een beetje achter deze persoon aan.

2. De aanhankelijke en plakkerige huisgenoot

Vanaf het moment dat je thuiskomt hangt deze persoon aan je lippen. Waarschijnlijk heeft hij of zij de hele dag niets gedaan en wordt deze persoon ontzettend blij van jouw komst. Heel gezellig natuurlijk, maar soms is wat me time wel gewenst. Te pas en te onpas komt deze persoon jouw kamer binnen om te praten over van alles en nog wat.

How to handle de aanhankelijke huisgenoot?

Ten eerste, wees eerlijk. Zeg het gewoon als jij even geen zin hebt in een praatje. Ten tweede, moet je huisgenoot the hard way leren dat je klaar bent met dat plakkerige gedoe? Maak dan gewoon een slot op je kamerdeur. Zo leert deze persoon het wel af en krijg jij jouw welverdiende rust.

3. De gierige huisgenoot

Deze persoon heeft altijd ‘toevallig’ al de hele dag zin in het eten dat jij kookt. En vraagt altijd of jij wat boodschappen mee wil nemen, zonder geld over te maken. Ook geniet deze persoon al langere tijd van jouw Netflix-account en drinkt hij of zij met liefde jouw sapjes in de koelkast leeg. Allemaal gratis natuurlijk. In het ergste geval ben jij de hoofdhuurder en zie je ook de huur niet of te laat verschijnen. Ellende.

How to handle de gierige huisgenoot?

Once again is de oplossing praten, zeg dat jij er (best wel) klaar mee bent en zelf ook niet zwemt in het geld. Daarnaast is tikkie je beste vriend. Nodigt deze persoon zichzelf weer eens uit om met jou mee te eten? Dan zeg jij heel aardig ‘Ja chill, dan kunnen we de kosten delen. Ik stuur je zo wel een tikkie.’

4. De bazige huisgenoot

Meestal komt de bazige huisgenoot in de vorm van de hoofdhuurder. Deze persoon denkt dat hij of zij daarom even lekker de dictator mag uithangen. Hij of zij bepaalt wanneer jouw vrienden langs mogen komen, waar de vaat opgeruimd wordt en wanneer het verplichte huisetentje is. Nog een favoriet van deze persoon: de passief-agressieve briefjes die hij of zij overal achterlaat. Maar van deze tirannie zijn we natuurlijk niet gediend, tijd om in te grijpen.

How to handle de bazige huisgenoot?

Als de bazige huisgenoot ook de hoofdhuurder is, dan zal hij of zij gegarandeerd de macht in de strijd gooien. Weet dat de huurdersbescherming vrijwel waterdicht is en jij echt niet snel uit huis gezet wordt. Je kunt basically dus gewoon lekker je eigen ding doen. Kan deze persoon na een goed gesprek nog steeds niet normaal doen? Dan is het misschien tijd om de verhuisdozen weer tevoorschijn te halen. Of om alles wat hij of zij je verplicht langs je heen te laten glijden.

Erger jij je echt helemaal kapot aan jouw irritante huisgenoten en wordt het verlangen naar een eenzame boshut op de Veluwe steeds groter? Dan is het echt tijd om je spullen te pakken. Wij helpen je graag een handje, hier lees je hoe je je kleding makkelijk van a naar b verplaatst.

Reageer op artikel:
Deze 4 soorten irritante huisgenoten kennen we allemaal en zo ga je ermee om
Sluiten