Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 14 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Money honey – Zo spaar je in een jaar tijd 1.500, 5.000 of zelfs 10.000 euro

Je zou denken dat al dat thuiszitten goed is voor je spaarrekening, maar op de één of andere manier weet je geld toch nog op te gaan aan online sales en bestellingen bij je favoriete restaurant. Als sparen niet je grootste talent is, kan het helpen om een spaarchallenge te beginnen.

Dat is een laagdrempelige manier om binnen een jaar 1.500, 5.000 of zelfs 10.000 euro te sparen.

Spaarchallenge van 365 dagen

Het is een ‘truc’ die veel mensen gebruiken om te sparen. Zoek op Pinterest op ‘365 money challenge’ en je vindt een hoop varianten. Het makkelijkst vol te houden (en te onthouden) vinden we de spaarchallenge waar je bijna 1.500 euro in een jaar spaart.

Het gaat als volgt: op maandag leg je 1 euro opzij, op dinsdag 2 euro, op woensdag 3 euro… Zo maak je elke dag 1 euro meer over, totdat je op zondag 7 euro overmaakt naar je spaarrekening. Kan je deze truc het hele jaar volhouden? Na 365 dagen heb je een mooi bedrag van 1.465 euro bij elkaar gespaard.

Als je het serieuzer wil aanpakken zijn er dus genoeg andere varianten te vinden. Maar waarom werkt deze manier van sparen zo goed?

Je bent er constant mee bezig

Psycholoog Dan Ariely kwam tijdens een experiment achter een truc waardoor mensen twee keer zo snel sparen. Aan dit experiment deden drie groepen mee:

  • Eén groep kreeg wekelijks berichtjes om ze te helpen herinneren dat ze moesten sparen.
  • De tweede groep kreeg een bonus als ze daadwerkelijk hadden gespaard.
  • De derde groep kreeg naast wekelijkse berichtjes een goudkleurige munt mee naar huis. Daarop stonden 24 weken (het aantal weken van het experiment). Zij moesten de munt op een goed zichtbare plek in huis ophangen en het vakje door krassen als ze het bedrag hadden gespaard.

Het was de derde groep die aan het einde van het experiment twee keer meer had gespaard dan de andere groepen. De munt die ze moesten afkrassen was namelijk altijd zichtbaar en tastbaar.

Print zo’n spaarchallenge dus ook echt uit en hang ‘m op een plek waar je vaak komt. Wedden dat het goed voelt om elke week zo’n vakje af te krassen?

Het maakt sparen leuk

Veel geld bij elkaar sparen is leuk, maar online shoppen nog wel leuker. Dat komt omdat de mens van nature kiest voor genot op de korte termijn. Toch is sparen leuk maken, wel dé manier om het vol te houden.

De Rabobank kwam erachter dat 74 procent van de mensen met meer dan 10.000 euro spaargeld, sparen ook echt leuk vindt. Door er een challenge van te maken en doordat je ziet dat het bedrag elke week groeit, maak je het sparen leuk. Het wordt nog leuker als iemand met je mee wil doen. Wie houdt het het langst vol?

Je voelt het minder in je portemonnee

Doordat je elke week of zelfs elke dag een bedrag naar je spaarrekening overmaakt, merk je het minder in je portemonnee. Vergelijk het met die koffie die je normaal gesproken elke dag koopt. Omdat het zo’n klein bedrag is, merk je er niet zoveel van en daarom geef je het ook uit.

Als het geld naar je spaarrekening gaat, is het weg. Je kunt daar geen nieuw paar schoenen van kopen. Je gaat het geld ook niet meer van je spaarrekening afhalen – je hebt immers dat vakje al afgekrast.

Zo zorg je ervoor dat je in een jaar tijd een mooi bedrag bij elkaar weet te sparen, zélfs als je denkt dat je niet zo goed bent in sparen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Money honey – Zo spaar je in een jaar tijd 1.500, 5.000 of zelfs 10.000 euro
Sluiten