Metro
Metro Geld 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De spaarrekening van Dirk: ‘Mijn droombedrag is één miljoen euro op mijn 65ste’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 29-jarige Dirk, die flink spaart voor zijn pensioen: „Mijn droombedrag is één miljoen euro rond mijn 65ste levensjaar.”

Beroep: Freelance software engineer
Netto inkomen: 4000 euro
Woonsituatie: Woont samen in een koopwoning

De Spaarrekening van Dirk

Hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Ik heb nu 8000 euro gespaard, verdeeld over twee spaarrekeningen. Daarnaast heb ik twee beleggingsrekeningen waar 50.000 euro op staat. Een klein deel daarvan, 2500 euro, is crypto – maar dat is vooral een probeersel. Het was een paar jaar terug zo’n hype en er werd geroepen dat ‘echt’ geld minder waard zou worden, dus ik dacht: als ik daar maar iets van heb, zit ik goed. De rest van mijn beleggingsgeld zit vooral in indexfondsen en is gericht op mijn pensioen. Als zzp’er moet ik daar namelijk zelf voor zorgen. Ik begon ooit met een inleg van 2000 euro en doe daar maandelijks 500 euro bij, dus inmiddels is dat bedrag al aardig opgelopen. Nog lang niet genoeg voor mijn pensioen, maar ik heb nog even de tijd – mijn droombedrag is één miljoen rond mijn 65ste levensjaar.”

Hoeveel spaar je normaal gesproken per maand?

„Maandelijks dus zo’n 500 euro, meer lukt momenteel niet echt. Mijn vriendin volgt een master en werkt niet, waardoor de vaste lasten en boodschappen tijdelijk voor mijn rekening zijn. Maandelijks ben ik daar zo’n 3000 euro aan kwijt. Meestal hou ik dan nog zo’n 500 euro over voor leuke dingen – van een etentje tot aan nieuwe onderdelen voor mijn motor. We merken trouwens wel veel van de inflatie. Alleen onze boodschappen zijn al een stuk duurder – voorheen betaalden we zo’n 80 euro per week, nu is dat zeker 125 euro. En anderhalf jaar geleden keerde ik mezelf 3000 euro uit aan salaris en redde ik het met deze constructie, nu komt daar 1000 euro per maand bovenop. Komt ook omdat we naar een koophuis zijn overgegaan en onze woonlasten een paar honderd euro zijn gestegen.”

Maak je je daar zorgen over?

„Dat dan weer niet. Mijn mailbox wordt overspoeld door recruiters, dus er is in mijn branche voldoende werk. Dat geeft wel rust.”

Kun je goed met geld omgaan?

„Ik ben gestructureerd, dat zeker. Zo heb ik een aparte rekening voor mijn vaste lasten. Zodra ik mijn salaris heb, gaat een groot deel meteen naar die rekening én zet ik mijn spaarbedrag opzij. Wat overblijft, kan ik uitgeven. Al komt het soms ook voor dat ik het alsnog op mijn beleggingsrekening zet.”

Is er iets waar je meer geld aangeeft dan je zou willen?

„Niks waarbij ik denk: ik moet mezelf op de vingers tikken. Ja, misschien is er één ding, namelijk onze huisdieren. We hebben twee katten en twee konijnen en hoewel we daar gemiddeld slechts 100 euro per maand aan kwijt zijn – vind ik best netjes – is één van onze konijnen weleens ziek. Laatst moesten we medicatie kopen en waren we iets van 700 euro kwijt. Dan is zo’n konijn best een dure hobby.”

Wat zou je willen veranderen aan je financiële situatie?

„In principe heb ik niks te klagen, mijn vriendin en ik hebben een comfortabel leven. Ha, maar ik blijf een mens: meer is altijd welkom.”

Wat is je beste financiële tip?

„Een aparte rekening voor je vaste lasten, dat schept zóveel overzicht. Als je dan een keer in de kroeg zit en je moet vijftig euro aftikken, hoef je nooit na te denken of er wel genoeg op je rekening staat – omdat er nog vaste lasten moeten worden afgeschreven. Of ik uit ervaring spreek? Misschien, haha. Maar het is dus loeihandig, echt een aanrader.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.