Tessa Ham
Tessa Ham Money 25 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

7 money management tips voor studenten

Voor veel mensen is hun studententijd het eerste moment dat ze echt serieus met geld bezig zijn. Niet alleen omdat je een fortuin kwijt bent aan collegegeld en studieboeken, maar ook omdat je soms geld gaat lenen en uit huis gaat. Omdat we helaas niets op school leren over sparen of money management, moeten we het als student op dat moment helemaal zelf uitvogelen.

Wil jij als student op meer leven dan alleen pasta pesto? We delen zeven money management tips zodat je geld aan het einde van de maand overhoudt, in plaats van andersom.

Sparen als student: tips

Doe er je voordeel mee!

Geld verdienen als student

Bij money management en sparen denken mensen algauw aan besparen op hun uitgaven, maar ook hoeveel er elke maand binnenkomt maakt hierop een grote impact.

Er is niets mis met lenen bij DUO als je het echt nodig hebt om je school en je boodschappen te betalen, maar let er wel op dat het geen ‘gratis geld’ is. Ooit moet je de lening weer terugbetalen. Daar mag je wel lang over doen, maar denk eraan dat je studieschuld bijvoorbeeld ook invloed heeft op je hypotheek.

Een parttime-baantje kan een uitkomst zijn als je onbezorgd bier en wijn wil blijven drinken met je mede-studenten. Maar misschien heb je vanwege je studie geen tijd om standaard elke week een dag (of meer) te werken. De oplossing? Freelance werk. Op deze manier kun je opdrachten aannemen wanneer je er tijd voor hebt. En als je freelance werk doet in je eigen vakgebied is dat helemaal een win-win: dat staat goed op je cv.

Zorg in ieder geval voor een noodfonds

Hoewel je in de ideale situatie natuurlijk al als student spaart voor later, is dat vaak niet realistisch. Meestal heb je als student nou eenmaal minder inkomen en bovendien moet het leven wel een beetje leuk blijven. Toch is het belangrijk om de prioriteit te geven aan het sparen voor een noodfonds. Van dit spaarpotje kun je ongeveer drie maanden je vaste lasten en boodschappen betalen. Geloof ons: dan slaap je een stuk lekkerder.

Zelfs als je nog thuis woont, is het altijd goed om een noodfonds achter de hand te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld altijd een nieuwe laptop kopen als je oude het begeeft.

Weet hoeveel je uitgeeft

Dit is niet alleen een essentiële tip om te sparen voor studenten, maar iedereen die beter met z’n geld om wil gaan. Veel mensen weten namelijk niet waar hun geld eigenlijk heen gaat. Up to date blijven van je uitgaves kan simpelweg door wat vaker op je bankrekening te kijken. Dat helpt al enorm.

Maar pas als je de uitgaves opschrijft en onderverdeelt in categorieën (zoals boodschappen en horeca), zie je dat je eigenlijk meer uitgeeft aan bepaalde zaken dan je in eerste instantie dacht.

Creëer een budget

Als je het helemaal serieus wil aanpakken, stel je een budget op. Door de vorige tip heb je de eerste stap daarin al gezet. Nu moet je alleen nog bepalen hoeveel je in elke categorie uit wil geven. Wanneer je hier een gewoonte van maakt, heb je daar je hele leven profijt van. In dit artikel bespreken we de 5 meestgebruikte methoden om een budget op te stellen – kijk welke het best bij jou past.

Houd je aan je budget

Alleen een budget creëren is natuurlijk niet genoeg, dan komt het moeilijkste gedeelte pas: je eraan houden en daadwerkelijk sparen als student. Hoe zorg je daarvoor? Dat doe je bijvoorbeeld door jezelf een buffer te geven en niet elke laatste cent te budgetteren. Maar ook het vooruit plannen van je maaltijden en een boodschappenlijstje maken, helpt al een hoop.

En heb je eigenlijk geen geld om wat buiten de deur te doen? Nodig je vrienden dan bij jou thuis uit. Je zal zien dat er stiekem ook andere mensen zijn die daar blij mee zijn. Ten slotte is het belangrijk geen impulsaankopen meer te doen waar je later spijt van krijgt. Geef jezelf minstens drie dagen de tijd. Denk je er dan nog steeds aan? Dan is het helemaal oké om het product aan te schaffen.

Geef niet teveel toe aan druk van anderen

Iedereen heeft last van peer pressure, niet alleen studenten. We willen allemaal succesvol lijken in de ogen van anderen en kopen daarom spullen waar we eigenlijk helemaal geen geld voor hebben. Of we gaan toch mee naar de kroeg op maandag in plaats van dat geld op te sparen, omdat we anders last van FOMO krijgen.

Toch is het zo dat studenten hier wel meer last van hebben, zeker als ze net beginnen met hun studie en nog niemand kennen. Niet toegeven aan die druk is ook makkelijker gezegd dan gedaan, maar bewust worden dat je die groepsdruk voelt is al de eerste stap. Bevind je je weer eens in zo’n situatie? Vraag jezelf dan af of je X écht wil of nodig hebt, of dat je het doet voor anderen.

Ga slim om met je schoolboeken

Je schoolboeken zijn altijd een aanslag op je bankrekening en het is dan ook frustrerend als je de helft toch niet gebruikt. Kijk daarom of je geld kan besparen door je schoolboeken tweedehands te kopen. En ben je klaar met een blok? Verkoop je boeken dan weer door voor een leuk zakcentje om te sparen als student. Wacht hier niet te lang mee, anders zijn je schoolboeken niet relevant meer door hernieuwde drukken.

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Emma (25), die een studieschuld van 72.000 euro heeft

Your Coffee Break

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.