Zo blijf je zelfs tijdens de koudste winterdagen gemotiveerd om te sporten

Tijdens deze grauwe dagen is het toch nog nét een tikkeltje lastiger jezelf naar de sportschool te slepen. Hoe blijf je gemotiveerd om te sporten in de winter terwijl het buiten koud is, regent en het rond een uur of drie (oké oké, overdreven) al donker is? We leggen het je uit.

Motivatie vinden om te sporten in de winter

Je kent het vast wel: het is winter en je zit heerlijk op de bank uit te buiken van die smakelijke maaltijd die je net naar binnen werkte. In je achterhoofd schreeuwt er een stemmetje: ‘hey, het is nu tijd om naar de sportschool te fietsen, weet je nog?‘ Je probeert het te negeren, maar tevergeefs. Het schuldgevoel is ontstaan en hij gaat je de komende tijd ook niet verlaten.

Maar pff, je zit net zo lekker en buiten is het veel te fris. No way dat jij die kou gaat trotseren. Natuurlijk is het wel ontzettend goed om, ook in de winter, gewoon genoeg te bewegen. Daarom hier dingen die je helpen om je motivatie (terug) te vinden.

1. Verander je routine

Fitness je drie keer per week? Het is niet gek als je daar op een gegeven moment best wel klaar mee bent. Ook je lichaam raakt steeds meer gewend aan bepaalde bewegingen en raakt op een gegeven moment verveeld. Probeer dus eens iets anders. Misschien een groepsles?

2. Stel doelen

Klinkt logisch, maar toch doen veel mensen dit niet, terwijl het juist enorm motiverend kan werken. Mits het realistische doelen zijn dan. Is er een bepaalde afstand die je binnen nu en twee maanden wilt kunnen rennen? En binnen een half jaar? Wil je sneller worden, sterker? Ben je niet tevreden met je gewicht en wil je graag wat kilo’s eraf? Wil je niet meer elke dag uitgeput op school of je werk aankomen?

Stel doelen en werk hier naartoe. Houd het desnoods altijd in je achterhoofd als dit je net dat zetje in de rug geeft om op de fiets te stappen richting de sportschool.

3. Leer meer over de positieve effecten van sporten

Dat sporten enorm goed is voor je lichaam en geest, dat weten we wel. Maar weet je ook precies waarom? Het schijnt dat hoe meer kennis je hebt over de effecten van sporten, hoe groter de kans dat je jezelf daadwerkelijk naar die fitnessapparatuur sleept. Maar weinig mensen weten wat sporten écht met je doet. Lees je dus in of bekijk interessante films/documentaires over dit onderwerp.

4. Geef jezelf een beloning

Sta toe jezelf zo nu en dan te belonen, al is het met iets kleins. Hoewel dit natuurlijk niet je enige motivatie moet zijn, kan het je wel ‘dwingen’ om stappen buiten te zetten in plaats van dat je op de bank blijft hangen.

5. Sport binnenshuis

Zoek je het echt niet om naar buiten te gaan en gaat niks of niemand daar verandering in brengen, dan kan je altijd nog binnen sporten. Mocht je het nog niet hebben: koop een matje, wat gewichten en eventueel ander gereedschap voor een goede workout. Genoeg fitte mensen op YouTube die je met liefde een zweterige workout bezorgen.

Elite Daily

Reageer op artikel:
Zo blijf je zelfs tijdens de koudste winterdagen gemotiveerd om te sporten
Sluiten