Hier kun je sporten met alleen maar vrouwen

Lijkt het jou wel wat, sporten met alleen vrouwen om je heen? Het kan binnenkort in het sportcentrum van Meryem, Totally-Fit. Ze regelde jaren geleden Ladies Only-lessen voor zichzelf en andere vrouwen in de sportschool die ze met haar man Fouad runt. Nu ze een nieuwe vestiging openen, wordt een van de panden volledig gericht op vrouwen. Op de andere locatie is juist iedereen welkom, van kwetsbare jongeren tot senioren die vitaal willen blijven.

Lekker vrij rondlopen in je sportoutfit, zonder dat je je ongemakkelijk hoeft te voelen bij starende blikken van aanwezige mannen. Veel vrouwen vinden dat fijn, omdat ze zich zo volledig kunnen concentreren op hun oefeningen. Tenslotte ben je in de sportschool voor jezelf (en die summer body).

Slechte conditie

Meryem el Bakiouli (37) snapt dat. Ze had heel lang weinig met sporten, tot de moeder van vier merkte hoe slecht haar conditie eigenlijk was. “Ik was nog geen dertig jaar, maar als ik de trap op liep, moest ik daarna op adem komen. Toen wist ik dat het tijd was om iets te gaan doen.” 

Het liefst wilde ze sporten met alleen vrouwen, maar in haar woonplaats Eindhoven vond ze geen plek waar dat kon. Dus informeerde ze in haar omgeving of er behoefte was aan Ladies Only-lessen en toen het animo groot bleek, zocht ze een vrouwelijke trainer en huurde ze een gymzaal van de gemeente.

Spannende stap

De inspiratie om te gaan sporten, kreeg ze ook door haar sportieve kinderen en haar man Fouad Hadda (42). Hij was net een sportbedrijf begonnen naast zijn baan en wilde hier meer mee doen. Toen de vriend met wie hij samenwerkte uit het bedrijf stapte, werd Meryem zijn compagnon. Tijdelijk, dacht ze, maar het samenwerken bleek verrassend goed te gaan. Dus bleef ze, ook toen hij zijn droom waarmaakte om een eigen sportschool te openen. “Hij is de uitvoerder, ik de regelmiep.” 

Nu runnen ze samen Totally-Fit, waar onder meer (kick)bokstraining aan jong en oud wordt gegeven. Meryem verhuisde de speciale lessen voor vrouwen ook naar hun eigen pand. Ondanks een moeilijk jaar – vanwege het coronavirus moesten ze de deuren sluiten – opent het ondernemerspaar dit jaar nóg een vestiging. “We groeien ons pand uit! Alle activiteiten verhuizen we naar het nieuwe pand, zodat het oude pand volledig Ladies Only kan worden. Spannend wel, maar we merken dat er behoefte is aan een sportcentrum alleen voor vrouwen.”

sportschool vrouwen Zalando

Meer privacy

Op de Ladies Only-locatie is er nog meer privacy. “Het is voor vrouwen en door vrouwen, van gastvrouw tot trainers”, vertelt Meryem. “Zeker in de moslimgemeenschap, die ons vanwege onze eigen moslimachtergrond goed weet te vinden, vinden vrouwen het fijn als ze lessen kunnen volgen met alleen vrouwen. Je kunt bij ons, als je dat wilt, trainen zonder hoofddoek. Je kunt ook prima met een hoofddoek sporten, zeker anno 2021: mijn dochters boksen allebei in gemixte groepen en hebben in hun kast speciale sporthoofddoeken liggen. Dat neemt niet weg dat het prettiger is om zonder hoofddoek te trainen.”

Hoewel op de ene locatie straks alleen vrouwen sporten, is in de andere vestiging van Totally-Fit nog altijd iedereen welkom, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst en achtergrond. Meryem en Fouad willen juist ook kwetsbare en kansarme jongeren en bijvoorbeeld senioren die nog weinig aan beweging doen, bereiken. De boodschap dat hun sportschool een fijne en veilige plek is voor iedereen die wil sporten, willen ze ook graag verder verspreiden. Zalando helpt de familie Hadda hierbij in de nieuwste campagne Supporter van Sporters. Zo regelde het bedrijf onder meer buitenreclame voor Totally-Fit en bedrukte sportshirts voor de leden. “Daar zijn we natuurlijk superblij mee, want zo kunnen we nog meer mensen bereiken!”

Gezellige sfeer

Meryem noemt de sportschool ‘meer dan een sportschool’. Ze ziet dat veel leden – mannen, vrouwen maar ook jongeren – na het sporten blijven hangen vanwege de sfeer, die ze zelf omschrijft als vertrouwd, huiselijk en gezellig. “Onze visie is: sporten is niet een doel, maar een middel. Je kunt komen trainen om beter te worden, sterker te worden of lekkerder in je vel te zitten, maar het is ook een sociaal gebeuren. Dus je bent net zo welkom bij ons als je vooral voor de gezelligheid sport!”

Zalando, Europa’s leidende online platform voor mode en lifestyle, lanceerde onlangs de sportcampagne Supporter van Sporters. Hierin staan mensen met een bijzonder sportverhaal centraal. Zij worden bijgestaan door bekende persoonlijkheden en sporters. Zalando hoopt met de campagne mensen te inspireren en motiveren om (weer) te gaan sporten. 

 

In samenwerking met Zalando

Reageer op artikel:
Hier kun je sporten met alleen maar vrouwen
Sluiten